Промишлената активност в еврозоната през ноември е близо до нивото на стагнация

Растежът на промишлената активност в еврозоната стагнира през ноември, като в същото време новите промишлени поръчки се влошиха с най-солидно темпо от 19 месеца насам въпреки поредно понижение на производствените цени, показват окончателни данни от проучване на агенция Markit.

Окончателният промишлен PMI индекс в региона се понижи през ноември до 50,1 пункта от 50,6 пункта през октомври и под предварителен индекс на агенция Markit на ниво от 50,4 пункта. Това е знак за опасност от стагнация на промишлената активност в еврозоната и най-слабо ниво на индекса от юни 2013-а година, въпреки че промишленият PMI индекс остава над важното ниво от 50 пункта за 17-и пореден месец.

Индексът, измерващ промишленото производство, се понижи през ноември до 51,2 пункта от 51,5 пункта през октомври и под предварителен индекс на ниво от 51,8 пункта, докато индексът на новите промишлени поръчки се влоши до 19-месечно дъно от 48,7 пункта, задържайки под важното ниво от 50 пункта за трети пореден месец (знак за продължаващото свиване на поръчките).

Ситуацията в промишления сектор на еврозоната се влоши по-силно от предварителните очаквания. Има риск за разпространяване на отслабващата промишлена активност от ядрото към периферията на региона, посочи главният икономист на агенция Markit Крис Уилямсън, визирайки слабите данни за Франция и Германия.

Окончателният промишлен PMI индекс на Германия регистрира през ноември изненадващ спад до 17-месечно дъно от 49,5 пункта от 51,4 пункта през октомври и под предварителен индекс на ниво от 50,0 пункта.

Френският окончателен промишлен PMI индекс се понижи до 48,4 пункта от 48,5 пункта през октомври, но при доста по-нисък предварителен индекс за ноември на ниво от 47,6 пункта. Въпреки възходящата корекция на резултати от окончателното проучване на агенция Markit, промишлената активност във Франция се свива през ноември за седми пореден месец (промишлен PMI индекс под важното ниво от 50 пункта).

Изненадващо задържане на ниво от 49,0 пункта отбелязва ноемврийският промишлен PMI индекс на Италия (при прогноза за повишение до 49,4 пункта), докато испанският промишлен индекс се повиши до 54,7 пункта (най-високо ниво от юни 2007-а година) от 52,6 пункта през октомври.

Днешното проучване на агенция Markit е пореден тревожен сигнал за Европейската централна банка, тъй като от една страна влошаването на промишлената активност в еврозоната се дължи на трите най-големи икономики в региона (Германия, Франция и Италия), докато от друга страна новото понижение на производствените цени е допълнителен негативен фактор за опасно ниските инфлационни нива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *