Промотират български плодове и зеленчуци с евросредства в Русия и Близкия изток

Българска организация спечели още един проект за промотиране на селскостопански продукти в трети страни, стана ясно от съобщение на Европейската комисия. Програмата е на обща стойност 3,8 млн. евро, като европейското съфинанасиране по нея е за почти 1,9 млн. евро.

С тези средства, през следващите три години, Съюзът на производителите на плодове и зеленчуци в България ще промотира своята продукция в Русия и страните от Близкия изток.

Общо одобрени са 20 програми на организации от страни членки на ЕС за популяризиране на европейски селскостопански стоки вътре в общността и в трети страни. Те са част от „първата вълна“ подадени проекти за мерките, предвидени през 2014 година. До 30 ноември 2013 година бяха подадени 33 заявления, уточняват от ЕК.

Общият бюджет на одобрените проекти е 46 млн. евро, от които европейското финансиране е 23 млн. евро. ЕС ще разпредели около 60 млн. евро за популяризиране на селскостопанските стоки през тази година.

Избраните програми обхващат различни видове продукти, като например със защитено наименование на произход, защитено географско указание или храни с традиционно специфичен характер.

Европейско финансиране са получили и проекти за промоция на продукти от биологично производство, пресни плодове и зеленчуци, вино, мляко и млечни продукти, цветя, преработени плодове и зеленчуци, преработени зърнени и оризови продукти, етикетиране на яйца, както и комбинации от различни категории продукти.

Страните, към които са насочени мерките, са от Северна Америка, Близкия изток, Югоизточна Азия, Латинска Америка, както и в Русия, Китай, Индия, Норвегия, Азербайджан, Беларус и Турция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *