Пропадането на еврото продължава

Еврото падна днес, докато другите валути останаха стабилни след резултатите от президентските избори в Украйна и вота за Европейския парламент, които засега се посрещат студено от инвеститорите.

Дилърите не очакват сериозни движения днес, тъй като американските и английските пазари са затворени заради официални празници. Единната валута падна на 1.3615 срещу долара, което е най-ниска стойност след средата на февруари. Кросът евро/йена също слезе и е на 138.79. Еврото отчита спад от над 2% срещу зелените пари след 5 май заради нарастващите очаквания, че ЕЦБ ще намали лихвите следващия месец. В близък план очакванията са за търговия между 1.36, където има разположени големи ордери за покупки и 1.3640, където преминава 200-дневната пълзяща средна. Прогнозите за монетарната политика в Европа обаче ще продължат да оказват негативно влияние върху валутата, а резултатите от изборите ще имат по-малко значение.

Милиардерът Петро Порошенко спечели президентските избори в Украйна в неделя и се зарече да сложи край на конфликта с про-руските бунтовници. В Европа пък се получи завой към евроскептичните партии, който изразява протеста на европейците срещу суровите мерки и масовата безработица. Специалистите не очакват сериозно отражение на изборните резултати върху движенията на валутите и повече надежди за това възлагат на реч по-късно днес на председателя на ЕЦБ Марио Драги. Пазарите ще се ослушват да отгатнат какво ще се случи по време на следващото заседание на ЕЦБ в началото на юни.

Долар/йена тества 10-дневния връх от петък на 102.02. Австралийският долар е почти без промяна срещу американския си съименник на 0.9235, след като формира база непосредствено над 0.92 при последните разпродажби, които го свалиха от 0.94. Пазарите като цяло вече осъзнаха, че Австралийската централна банка ще задържи лихвите без промяна на рекордно ниските нива от 2.5% за известно време.

Японската централна банка днес ще публикува стенограма от заседанието си през април, което ще бъде последвано от реч на заместник управителя на ЯЦБ Кикуо Ивата. При положение, че ЯЦБ много пъти изрази увереност, че монетарната й политика носи желаните резултати, дилърите не очакват нищо ново от стенограмата. В неделя, управителя на ЯЦБ Харухико Курода повтори мнението си, че третата по големина икономика в света отчита стабилен напредък към постигане на целта на централната банка за инфлация от 2%. Той допълни, че ЯЦБ все още разполага с останали опции за облекчение на монетарната политика при нови рискове, които могат да заплашат постигането на инфлационната цел.

Златото пак без промяна, а металите от групата на платината продължават да растат

Златото продължава да се мъчи под нивата от 1300 долара след като две поредни седмици остана без промяна. Металът обаче може и да напредне заради развитията в Украйна, където про-западния милиардер Петро Порошенко отчете убедителна победа на президентските избори.

Порошенко, милиардер от производството на шоколадови изделия, спечели в неделя вота за президент на Украйна, като се зае с трудната мисия да потуши бунта на про-руските сепаратисти и да насочи нестабилната държава по-близо към Запада. Не става обаче ясно как магната ще успее да се насочи твърдо към Запада при положение, че Русия, която е основния пазар на Украйна и основния й доставчик на енергийни продукти, изглежда твърда в решението си да запази влиянието си във втората най-населена бивша съветска република, като окупира големи погранични площи между Изтока и Запада.

Спот цената на златото е 1293 долара за тройунция след две седмици на липса на промяна. Металът затваря в последните седем сесии на цени между 1291 и 1296 долара. Ликвидността днес вероятно ще остане слаба заради затворените американски и английски пазари заради официални празници.

Златото отчита растеж от 7% от началото на годината заради нарасналото напрежение между Русия и Запада във връзка с Украйна. Последният отлив на средства от фондовете за търговия със злато обаче показват, че инвеститорите остават неуверени. Хедж фондовете и паричните мениджъри намалиха залозите си във фючърси и опции на златото.

Междувременно металите от групата на платината продължиха да нарастват заради опасност за доставките вследствие на стачките в основния производител ЮАР. Платината нарасна с 0.7% до 1476.50 долара за тройунция и не е далеч от осем и половина месечния връх от миналата седмица. Паладиума е напред с 0.5% на 828 долара за тройунция и близо до две и половина годишния връх. Стачката на работниците в платинените мини в ЮАР е вече в петия си месец, което е най-голямата индустриална стачка в историята на страната. Миналата седмица петима бяха убити в районите около мините докато скандалните преговори за заплати продължават и почти не отчитат напредък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *