Пропадането на Tesco донесе на Бъфет загуба от над 700 млн. долара

Ветеранът инвеститор Уорън Бъфет е загубил над 700 млн. долара от инвестицията си в британския оператор на супермаркети Tesco, чиито акции поевтиняват с близо 43% от началото на годината.

Бъфет, наричан често Оракула от Омаха, последователно увеличаваше дела си в Tesco от 2007 г. насам, когато бе закупен първият пакет от акции. Въпреки това ръководеният от него инвестиционен гигант Berkshire Hathaway отчете значителна загуба от над 20 на сто от вложенията си само през последния месец.

От понеделник насам капитализацията на Tesco се срива с почти 12%, след като компанията обяви, че е надценила очакванията за фискалното си полугодие. Дружеството прогнозираше печалба в размер на 250 млн. паунда (407 млн. долара), припомня CNBC.

Според годишния доклад на Berkshire Hathaway за акционерите, който отчита измененията в капиталовите позиции, които надхвърлят 1 млрд. долара, Бъфет е притежавал 301 046 076 акции в търговеца на дребно, или 3,7 на сто от компанията, в края на 2013 г.

Операторът на супермаркетите е единственото дружество в своеобразния топ 15 на Berkshire Hathaway, което отчете загуба през 2013 г. Делът на Бъфет започна дванадесетмесечието с цена от 1,699 млрд. долара, за да затвори последната сесия за годината на равнище от 1,666 млрд. долара.

Спадът на цената на книжата на Tesco през тази година води до загуби за Бъфет в размер на близо 716 млн. долара. Негативната новина обаче е и потвърждение, че легендарният инвеститор и в момента притежава подобен брой акции в групата.

Реакцията на рейтинговите агенции, след като Tesco обяви, че е надценила очакванията си за фискалното си полугодие, не закъсня. Standard & Poor's постави на компанията временна отрицателна перспектива, докато операторът на супермаркети обяви междинните си финансови резултати в края на октомври.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *