Просрочените кредити са 13.6%

В края на декември 2009 г. размерът на класифицираните и просрочени кредити е 13.64 процента от общата сума на брутните кредити в системата, показва анализ на БНБ за състоянието на банковата система към края на декември 2009 г., публикуван на интернет страницата на банката.

Данните са в рамките на прогнозираните от БНБ нива и далеч под песимистичните очаквания за качеството на портфейлите на банковата система, се посочва в анализа на БНБ.

Делът на кредитите с просрочие над 90 дни е 6.42 процента. Проактивното поведение на банките в съчетание с антицикличната рамка на БНБ са позволили да се запази високо ниво на покритие на класифицираните кредити с провизии, като при експозициите с просрочие над 90 дни то е 83 процента, отбелязват от БНБ.

В края на 2009 г., както и през цялата година, банковата система е запазила стабилни финансовите си параметри, отчитат от Централната банка.

Капиталовата позиция, измерена чрез показателя за адекватност на капитала, е 17.04 процента, като формираният капиталов буфер е в размер на 2754 млн. лв. Формираната в края на декември неодитирана печалба е в размер на 780 млн. лв., която, макар и по-ниска спрямо декември 2008 г., осигурява допълнителен ресурс за подкрепа на капитала.

На нейна база се гарантира възвръщаемост на активите на системата на нива над средните за повечето банкови системи в ЕС. Ликвидността се е запазила стабилна, като коефициентът на ликвидните активи е 21.90 процента (при 21.71 процента към декември 2008 г.).

Общата сума на активите на банковия сектор към края на декември е 70.9 млрд. лв.

С Брутните кредити и аванси са 59.9 млрд. лв. За една година те се увеличават с 2.9 млрд. лв. (5.1 процента).

Размерът на привлечените средства в банковата система се запазва в годишен план и възлиза на 60.8 млрд. лв.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *