Протекционизмът спъва икономиката

Протекционистските търговски мерки, вкл. и субсидирането на проблемни отрасли, ограничават световната търговия и това може до забави световното възстановяване от икономическата криза, пише в разпространено от Световната търговска организация (СТО) съобщение, цитирано от агенция Reuters.
Доклад
В съвместен доклад, в който участват и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), и Конференцията на ООН за търговия и развитие (ЮНКТАД), трите организации заявяват, че мнозинството от водещите икономики приемат механизми за защита на търговията, за да преодолеят икономическия спад в света.
Помощ
Бюджетните и финансовите програми, въведени за борба с кризата, очевидно помагат да бъде възстановена световната търговия, но някои от тях съдържат елементи, които подпомагат националните стоки и услуги за сметка на вносните, предупреждават организациите.
И заради това правителствата трябва да започнат да координират дейността си, за да не създават излишни препятствия нито на входа, нито на изхода на международната търговия.
Предназначение
Докладът на трите организации е предназначен за срещата на високо равнище на Г-20, която ще се проведе на 24 и 25 септември в САЩ.
Търговските арбитри, за каквито се обявяват трите организации, призовават президентите и премиерите да приемат такива политически мерки, че търговията и международните инвестиции да помогнат на икономиката стабилно да се възстанови след края на световната криза.
Ангажимент
Заради това лидерите на 20-те най-развити страни в света трябва да се ангажират със сериозни ангажименти, за да се открият пазарите и да се ангажират с много по-конкретни идеи за по-бързо завършване на Кръга Доха през 2010 г., пише в доклада.
В заключение трите организации предупреждават, че все още е рано да се мисли, че световната криза е приключила, въпреки че се появиха признаци на възстановяване в различни части на света.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *