Протестиращи поискаха замразяване на цените на водата

Недоволни граждани и общински съветници от София организираха протест пред сградата на Комисията за водно и енергийно регулиране (КЕВР) вчера, докато регулаторът обсъждаше поскъпване на водата в 15 града от Нова година. Увеличението на цената на ВиК услугата в столицата от 1 януари трябва да бъде с 0.16 лв., или 9.45%, според одобрения бизнес план на концесионера „Софийска вода“.

Повишение ще има и за потребителите в Смолян, Пловдив, Варна, Силистра, Кърджали, Русе, Перник, Монтана, Шумен, Сливен, Бургас, Ямбол и Враца. Предвиденото увеличение за Варна е 7 стотинки за кубик. Най-голямо – с 20%, е увеличението на водата в Ямбол, както и във Враца – с 13%.

Окончателно КЕВР ще обяви решението за новите цени на ВиК услугите за 2018 г. на 15 декември.

Протестиращите настояха за мораториум върху поскъпването на водата. „Досега не беше отразено мнението на много от гражданите в София и на Столичния общински съвет“, каза Борис Цветков, общински съветник от БСП. Той припомни, че има висящо дело по бизнес плана на „Софийска вода“. „КЕВР не трябва да увеличава цените поне за София, преди да изчака изхода на делото“, заяви той.

Малко вероятно е обаче регулаторът да приеме цени, които да се различават от заложените по план. Така, ако КЕВР одобри повишението, от 1 януари столичани ще плащат по 2.31 лв. за кубик с ДДС вместо както досега – по 2.15 лв. за кубик с ДДС. Последното поскъпване на водата в София бе през април тази година – с 18% – въпреки несъгласието на Столичната община, която е съдружник в „Софийска вода“, и протестите срещу КЕВР. Дни след влизането в сила на решението Върховната административна прокуратура заяви, че ще провери договора на общината и концесионера, информира в.Сега. Магистратите смятат, че определената норма на възвръщаемост, т.е. печалбата на ВиК дружеството от 17%, е твърде голяма и не е съобразена с възможностите на потребителите.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *