Протестите в Турция навлизат в третата си седмица

Всеки, който навлезе в истанбулския площад „Таксим“, ще бъде смятан за член или поддръжник на терористична организация, заяви турският министър на евроинтеграцията Егемен Багиш, цитиран от вестник „Хюриет“.
Призовавам гражданите, които до днес подкрепяха протестите, да се приберат по домовете си, посочи Багиш в телевизионно интервю.
За нещастие от сега нататък държавата ще трябва да приема всеки, който остане там, за поддръжник или член на терористична организация, посочи той.
„Нашият премиер вече увери активистите относно целите на техния протест. Вълненията отсега нататък ще са от полза за някои сепаратистки организации, които искат да нарушат мира и да наложат вандализма и тероризма“, коментира министърът.
Той също така повтори критиките срещу чуждите медии, че преувеличават събитията около протестите в Турция.  

В същото време сблъсъците между полиция и протестиращи около площада в Истанбул продължават, както и в някои други части на града, отбелязва изданието.

Ръководството на турската Асоциация на адвокатската колегия след извънредна среща на 16 юни призова Съвета на Европа да поиска обяснения от правителството на Турция за ролята на силите за сигурност по време на продължаващите протести в страната, пише още „Хюриет“.
Асоциацията призова генералния секретар на Съвета на Европа да предприеме мерки относно „изявленията, направени от турското правителство, които повишават напрежението и ескалират насилието, както и относно действията на властите и силите за сигурност по отношение на хората“.
Група демонстранти снощи атакува истанбулския регионален офис на главната опозиционна партия в Турция – Народнорепубликанската (НРП), съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на електронното издание на в. „Хюриет“.
Нападателите, издигащи лозунги в подкрепа на премиера Реджеп Ердоган, изпотрошили прозорците на сградата.
„Бяхме нападнати от 35-40 души, които хвърляха камъни и дървета с викове „Реджеп Тайип Ердоган“. Групата се разбяга, след като забеляза движение вътре в сградата“, заявил депутат от опозицията, намирал се в офиса по време на нападението.
Той уточнил, че никой не пострадал при атаката. Заместник-председателят на НРП се обърнал към министъра на вътрешните работи, който го уверил, че ще изпрати към офиса допълнителни полицейски сили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *