Протести заливат ЕК относно политиката за възобновяемите енергийни източници

Франция, Германия и Испания са недоволни от плановете на Европейската комисия относно възобновяемите енергийни източници, съобщава EUobserver.com.

Берлин и Мадрид вече са изпратили писмено протестите си на европейският комисар по енергетиката Андрис Пиебалгс. Германия и Испания са загрижени от предложенията за окуражаване на влизането на частни компании в търговията с енергия от възобновяеми източници. Тази система ще засегне германските и испанските субсидирани схеми за продажба на екологично чиста енергия на цени, които са по-високи от пазарните. Схемите спомогнаха за увеличаване на производството на енергия посредством използването на силата на вятъра в тези държави. Латвия и Словения също подкрепиха протестите.

Междувременно френският президент Никола Саркози оспори основната цел според плановете на ЕК за увеличаване на потребелнието на енергия от екологично чисти източници. Съгласно становището на Комисията до 2020 година 20% от общото количество потребявана енергия трябва да идва от възобновяеми енергийни източници. В момента това количество е 8.5%. Саркози счита, че това предложение “не е ефективно, не е справедливо и не е икономически издържано“, съобщава Le Monde. Освен това Париж желае специално обсъждане на използваното от Франция количество атомна енергия.

Но до момента от Брюксел устояват на протестите и претенциите. В реч пред Европейския парламент председателят на ЕК Жозе Мануел Барозо заяви, че няма да има никакви компромиси с интересите на общността заради една или повече страни-членки на Съюза. Изявлението му дойде само няколко дни, преди ЕК да оповести официално плановете си за реформа в областта на европейската политика по опазване на климата. Това ще стане на 23 януари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *