Протести спряха поскъпването на водата в София

На закритото си днес заседание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) отложи решението си за одобряване на бизнес план на „Софийска вода“ АД за развитие на дейността като ВиК оператор за периода 2017-2021 г. и на цените на ВиК услуги на дружеството. Това съобщиха от пресцентъра на КЕВР. Мотиви и подробности за решението не се посочват.

Още преди да започне заседанието, пред сградата на регулатора се събраха на протест недоволни софиянци от планираното поскъпване на водата.

Недоволството е под надслов „Да спрем грабежа на „Софийска вода“.

Пред журналисти членове на КЕВР не обясниха защо са отложили поскъпването и кога ще вземат крайно решение. Концесионерът „Софийска вода“ поиска цената да се увеличи с 30%, но КЕВР изчисли, че поскъпването трябва да е не повече от 18%. На откритото заседание на членовете на регулатора преди седмица се стигна до конфликт между председателя на регулатора Иван Иванов и комисари.

След днешното заседание протестиращите обявиха, че ще обжалват в съда всяко решение на КЕВР, което е свързано с евентуално увеличение на цената на водата.

„Хората буквално не осъзнават, че за първата година увеличението е с 18%, а същевременно се приема и увеличение за петата година, което ще е 47%. Ако се приеме предложението, ще обжалваме съда“, обясни пред БНР адвокат Милена Миланова, която е сред организаторите на протеста.

Протестиращите пред сградата на КЕВР искат ново обществено обсъждане за цената и напомниха на журналисти, че е в ход дело срещу предишното увеличение. Според техни изчисления, ако цената се покачи с с 18% за кубик вода ще се плаща 2.16 лв. или поскъпването ще е с 30 стотинки.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *