Противоречива търговия за долара на слабо ликвиден предпразничен пазар

Доларът отстъпи спрямо основните валути по време на лондонската сесия в сряда, въпреки че възстанови отчасти позиции в следобедната американска търговия. Движението бе предизвикано отчасти от по-слабо ликвидния предпразничен пазар, както и от възродени опасения относно монетарната линия на ФЕД в средносрочен план. Кривите на доходност по 10-годишните /средносрочните/ американски държавни облигации се пресича с тази на двугодишните /краткосрочните/, което може да се интерпретира като сигнал за възможно намаляване на основната лихва в САЩ. Подобни очаквания на пазарните участници предизвикаха безпокойство не само на валутния, но и на американския фондов пазар.

В тази поредица от факти инвеститорите ще очакват с подчертано внимание бюлетина от срещата на ФЕД от 13 декември, предстоящ в началото на идната седмица. На този етап все още доминира възприятието, че ФЕД ще повиши базовата лихва в страната с нови 25 пункта до 4.5%. Въпреки това настоящата ситуация предлага различни интерпретации относно бъдещите намеренията на Федералния резерв. Междувременно фундаменталните новини, характеризиращи американската икономика ще бъдат внимателно наблюдавани от пазарните играчи.

Единната валута бе подкрепена в сряда от Gfk индекса на потребителското доверие за януари в Германия, който достигна 3.8 пункта, надминавайки пазарния консенсус за 3.3, спрямо предходна ревизирана стойност от 3.4. Повишеното потребителско доверие в най-голямата икономика от еврозоната даде основание за широки покупки на единната валута, която достигна нов седмичен връх в сряда.

По късно днес валутният пазар ще си информира за Чикагския PMI индекс /Purchasing Managers Index/ за ДЕКЕМВРИ в САЩ. Потенциалът за съществени движения на валутния пазар изглежда реализуем поради ниската пазарна ликвидност в рамките междупразнична седмица.

EURUSD Close 1.1832 High 1.1933 Low 1.1812

Еврото достигна нов седмичен връх – 1.1933 в сряда. Въпреки че търговията се провеждаше под ключовата съпротива 1.1940, единната валута демонстрира възходящ потенциал към съпротивите 1.1960 и 1.1990. Пробивът над 1.2040-70 областта е задължително условие, което ще постави на прицел първоначално 1.2100 областта, а в последствие и 1.2200. В обратната посока преодоляването на 1.1800 би могло да открие потенциал за движение към 1.1740, а впоследствие и към 1.1640.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *