Противоречиви настроения обхванаха азиатските инвеститори

Азиатските борси приключиха днешната сесия с разнопосочни и колебливи движения. Индексът MSCI Asia Pacific, който следи фондовите пазари на 12 страни от азиатския и тихоокеанския регион, днес остава почти без промяна при ниво от 102,07 пункта.
Показателят промени многократно посоката на своето движение по време на днешната волатилна сесия. Пазарната оценка на включените в него компании надвишава 23 пъти тяхната очаквана печалба за текущата фискална година, показват изчисления на Bloomberg.
Поевтиняването на японската йена помогна на индекса на сините чипове Nikkei 225, както и на по-широкия Topix, да се повишат с 0,9% в края на днешната сесия. Възходящите движения на котировките бяха подкрепени и от по-оптимистичните очаквания на Японската централна банка, която вече смята, че рецесията в страната отслабва.
Индустриалното производство в Япония отчете месечен ръст от 5,9% през април, което е най-силният скок за последните 56 години. Износът отчете месечен ръст в рамките на два поредни месеца, а броят на корпоративните фалити регистрира първи годишен спад за последната една година през май.
Позитивен бе завършекът и на борсовата сесия в Шанхай, където основният индекс CSI 300 добави 1,7% до 3010,59 пункта. По-широкият Shanghai Composite се увеличи с 1,2% до 2810,12 пункта, след като стана ясно, че китайското правителство също ще въведе протекционистки мерки, подобно на редица водещи държави.
На фондовата борса в Сидни S&P/ASX 200 изгуби 1,5% въпреки добрата новина, че индексът на водещите индикатори се повишава за втори месец през април. За пореден път австралийската икономика успя да демонстрира устойчивост спрямо икономическата криза, която повали повечето от развитите страни.
S&P/ASX 200 завърши сесията на ниво от 3904,1 пункта, което е най-ниската му стойност от началото на този месец. В края на миналата седмица борсовият бенчмарк регистрира седеммесечен максимум, след което започна да се понижава и отчете три последователни негативни сесии за тази седмица. Инвеститорите предпочетоха да приберат част от своите печалби, като разпродажбите бяха най-силни във финансовия и добивния сектор днес.
За трети пореден ден сесията завърши на отрицателна територия и в Хонконг, където Hang Seng изгуби 0,4% до 18084,6 пункта. Най-силно се понижи филипинският индекс Philippine Composite, който намаля с 2,9% до 2441,75 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *