Проучване: Българската висококвалифицирана работна ръка е евтина и качествена

България и Румъния предлагат най-атрактивни условия на производство в света, сочи изследване на Италианската асоциация на производителите в чужбина

11.10.2005

България и Румъния предлагат идеални условия за делокализиране на производството, сочи изследване на Италианската асоциация на производителите в чужбина, което ще бъде представено в град Пескара тези дни.

Двете бъдещи членки на ЕС са най-изгодните за инвестиране страни в света що се отнася до цената на труда и електричеството и предлагат най-атрактивни условия на производство поради ниската му себестойност, отбелязват от асоциацията.

Италианското проучване е взело предвид следните фактори за 2004 г. – цената на работната ръка, електричеството, петролните продукти, водата, телефонните услуги и недвижимите имоти, разказва кореспондентката в Рим на Българската редакция на Би Би Си в предаването „Светът в действие“.

Изследването определя България и Румъния като особено изгодни в сферата на работната ръка –

определящ фактор за италианските производители, като се има предвид, че 38% от тях са преместили производството си в чужбина именно поради високата цена на труда на Апенините.

Един специализиран работник струва на италианските компании 350 евро в България и 250 евро в Румъния.

Българската висококвалифицирана работна ръка също е на много конкурентна цена – 375 евро на месец, докато в Румъния тя е 600 евро.

Сумата е нищожна в сравнение с 3375-те евро, които трябва да похарчи италианският производител за един германски работник. Единствено испанският труд в ЕС се предлага на относително изгодна цена – 1200 евро месечно.

Италианското проучване хвали условията на производство в България и заради цената на електричеството,

тъй като тя достига максимум 7 цента на киловат час, което е по-малко от Словакия (9 цента) и Румъния (15 цента).

Що се отнася до цената на петролните продукти, тя е най-ниска в страните производителки като Русия и Венецуела. Тарифите на телефонните услуги пък са най-изгодни в държавите с най-голяма конкуренция в тази сфера – според италианското проучване това са Испания и Швейцария.

Румъния е начело в класациите на изследването и като страната с най-атрактивни наеми на фабрични терени, тъй като кв.м там се предлага за 70 цента на месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *