Професии със сигурно бъдеще

Сигурните работни места в наши дни са по-скоро изключение, отколкото правило. Особено трудно е най-вече на младите специалисти. Немският икономически вестник Handelsblatt представя професиите, които са особено популярни и които имат бъдеще. Следват и тенденциите при професиите за 2016 година.

Неписано правило е, че „интелигентните“ автомобили се нуждаят отИТ-експертииинженери. „Бъдещето на улицата“ принадлежи на интелигентните смарт коли. Ето защо и автомобилната индустрия се нуждае все повече от ИТ специалисти. Докато инженерите в автомобилния бранш започват работа като млади специалисти при над 61000 евро годишна заплата, то за ИТ специалистите тази суме е около 58000 евро.

Друга професия която е силно търсена е свързана с киберсигурността и е наспециалистите по ИТ сигурност. ИТ сигурността е по-важна от всякога. Хакерските атаки срещу банковите сметки, службите за сигурност и предприятията са се увеличили значително през последните години. Днес киберпрестъпниците са се превърнали в част от ежедневието в електронната мрежа. ИТ експертите по сигурността и математиците трябва не смао да успеят да защитят уязвимостите на системата, но също така и да разработят нови методи за кодиране. Заплатите, които получават математиците в ИТ индустрията са около 49000 евро през първата година, докато висококвалифицираните специалисти по ИТ сигурност мога да получат 53000 евро първоначална заплата.

Браншът за високо скоростни доставки се нуждае силно отлогистици. Извършването на поръчка е много лесно, чрез натискането на един бутон, но доставката преди няколко години бе невъзможна да бъде осъществена в същия ден. Днес можем да получим доставка в същия ден в който сме я поръчали, това става чрез услугата Same Day Delivery. Но тази услуга изисква сложна логистична система, в която процесите са обмислени до най-малкия детайл. За тази цел са необходими мениджъри по веригата за доставки. Ето защо перспективите за работа за логистични експерти са много добри и те започват със стартова годишна заплата в размер на 47000 евро.

През 2016 година ще се търсят иексперти по интернет търсачките. Откриваемостта на дружеството в интернет е от изключително значение за много компании, особено за онлайн търговията, за интернет журналистиката а също и за индустриалните предприятия. Така наречените SEO- експерти ще играят важна роля при оптимизацията на търсещите машини през 2016 година. Служителите на подобна длъжност стартират кариерата си с около 36000 евро годишна заплата.

Успехът на съвременния бизнес в Интернет изисква не само програмисти, но иексперти по онлайн маркетинг,PR експертиимениджъри по социални медии, които да успяват да предадат посланието и корпоративната марка в областта на цифровите технологии. И трите професии започват със сравнително „ниски“ годишни възнаграждения в размер на около 35000 евро.

Поради застаряването на населението в Германия и в Европа грижата за възрастните хора става все по-важна. „Следим от няколко години, че има увеличение в броя на работните места в сектора на социалните грижи. За съжаление, заплатите са на доста ниско ниво“ казва доктор Филип Биербах, главен изпълнителен директор на Gehalt.de. Към момента новопристигащитеспециалисти по гледане на възрастни хораполучават по 27000 евро годишно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *