Професионалните инвеститори в България станаха 26

Броят на професионалните инвеститори в България нарасна до 26, след като днес Комисията за финансов надзор (КФН) вписа в регистъра си нови три лица – Виктор Михайлов, Мария Иванджикова и Йордан Геров.

Професионален инвеститор е лице, което за своя сметка подлага на риск парични средства или други имуществени права посредством придобиване, държане и прехвърляне на ценни книжа, което поради своята професия, служба или друга причина притежава квалификация и опит за това.

Професионалните инвеститори се регистрират по Наредбата за проспектите при публично предлагане на ценни книжа и за разкриването на информация от публичните дружества и другите емитенти на ценни книжа от 2003 г.

За да бъде професионален инвеститор, физическото лице трябва през последните четири тримесечия да има извършени средно по 10 сделки с ценни книжа на стойност не по-малко от 10 000 лв. за тримесечие. Освен това портфейлът от ценни книжа на лицето трябва да е на стойност най-малко 50 000 лв. и да е работило най-малко една година във финансовия сектор на длъжност, която изисква познания относно инвестирането в ценни книжа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *