Професионалните фондове искат миньорите да получават две пенсии

Миньорите и другите работници от първа и втора категория труд, които се пенсионират догодина и имат стаж и преди 2000 г., могат да получават пенсия от две места – от професионален фонд и от Националния осигурителен институт (НОИ). Това ще се случи, ако бъде прието предложението на асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. То е отправено в консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система към служебния социален министър Йордан Христосков, научи „Сега“.

Според Кодекса за социално осигуряване професионалните пенсионни фондове трябва да започнат да изплащат срочни пенсии на категорийните работници от 1 януари. Проблемът е, че има хора със смесен стаж. Те имат изработени години отпреди съществуването на фондовете от 2000 г., когато осигуровките им са постъпвали в НОИ. Освен това има работници с недостатъчно натрупани средства в индивидуалните им партиди. А и законът изобщо не казва как ще се случва плащането на пенсиите от 1 януари.

Професионалните фондове искат да плащат от догодина срочната пенсия за ранно пенсиониране на хората от първа и втора категория със смесен стаж заедно с НОИ, но само за тези, които са се осигурявали поне 10 г. (за първа категория) и 15 г. (за втора) при тях. Идеята е НОИ да изчисли размера на пенсията, да се прецени каква част може да се поеме от натрупаното по партидата на всеки, а разликата да се плаща от държавното обществено осигуряване.

Не е ясно обаче как ще се администрира този процес и дали няма да затрудни допълнително бъдещите пенсионери. „НОИ трябва да продължи да плаща пенсиите на хората със смесен стаж, а професионалните фондове да плащат само на хората със стаж изцяло след 2000 г.“, каза експерт от консултативния съвет, пожелал анонимност. От Комисията за финансов надзор посочват, че не е ясно дали срочната пенсия от професионалния фонд „ще бъде с гарантиран размер, или ще подлежи на периодично преизчисляване в зависимост от постигнатите реални инвестиционни резултати“.

Предлага се още, когато категорийните работници са се осигурявали по-малко от 10 и 15 г. или изобщо не са се осигурявали в професионален фонд, пенсията им да е изцяло за сметка на НОИ. А сумите по партидите им да се преведат на държавното обществено осигуряване.

От НОИ продължават да отстояват позицията си, че е необходимо да продължи заложеното нарастване на възрастта за пенсиониране на работещите тежък труд с по 6 месеца.

ОБЛЕКЧЕНИЕ

Да не е необходимо човек да напуска работа, макар и за ден, ако иска да започне да получава пенсия. Това е сред въпросите, по които има консенсус сред експертите в консултативния съвет, научи още „Сега“. В момента, за да се пенсионираме, трябва да прекратим трудовия си договор поне за един ден. Често това се прави фиктивно, след което хората отново се преназначават.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *