Професия коафьор, или как фризьори стават милионери

Миналата седмица Grosve-nor House Hotel събра най-големите коафьори във фризьорската индустрия, сред които Джон Фрида, Чарлз Уортингтън и Антъни Масколо. Поводът бе годишното издание на Британски фризьорски награди 2009. Това не беше обикновено събитие. Тук имаше повече милионери, отколкото на което и да е друго подобно награждаване, коментира Джейн Люис-Ор, главен редактор на списание Hairdressers International.
Индустрията
Подобен интерес не е изненада, защото фризьорството в Англия не е обикновен занаят, то е огромна индустрия, която се оценява на около 5.4 млрд. GBP. При последното преброяване в Англия са регистрирани 35 704 фризьорски салона, а по-интересното е, че броят им непрекъснато се увеличава независимо от рецесията. Професионалните продукти за коса и тези за масова продажба носят на производителите около 1.25 млрд. GBP годишно. Курсовете за фризьори и обученията, които се провеждат, възлизат на 625 млн. GBP. Ако сумираме всичко, ще получим почти 7.3 млрд. GBP. Точно на толкова възлизат и продажбите на храни и напитки в Шотландия през изминалата година според статистиката на страната.
Началото
Всичко започна със салоните на Видал Сасун, според Джон Фрида. През 50-те и 60-те години на миналия век жените измиваха косите си, правеха им прически и ги носеха така цяла седмица, казва Фрида, чийто баща се е грижел за прическата на Уинстън Чърчил. Тогава Сасун наложи своите стилове „геометрично подстригване” и „измиваш и носиш” (перманентното къдрене), което промени всичко. Новината обиколи света на мига. Всички фризьори искаха и се нуждаеха от неговата технология. В противен случай щяха да затворят. Толкова беше драматично, спомня си Фрида. Сасун решава да сподели своето знание и открива Сасун академия, за да обучава и други фризьори. В Лондон идваха фризьори от цял свят, за да се учат от Сасун.
Учителят
Видал беше нещо като Хенри Форд на фризьорите. Ние всички сме негови последователи. Сасун постави стандарти в коафьорството и в обучението на млади таланти, които ние продължаваме, допълва Ейкин Конизи. Той е фризьор на 2009 г. във Великобритания. HOB Salons, Rush, Toni&Guy и Saks имат школи в цялата страна. Тук е и L’Oreal International Academy, която има представителства в Лондон и Манчестър. Всяка година в тези центрове 100 водещи коафьори обучават около 5000 мераклии да навлязат във фризьорския занаят.
Учениците
Животът на Видал Сасун ще бъде представен във филм, който се очаква да излезе в средата на 2010 г. И ако казват, че най-добрите учители са тези, чиито последователи успеят да ги надминат, то това важи с пълна сила за учениците на Сасун. Един от тях е Джон Фрида. Той създава своята империя Frizz-Ease през 1988 г. През 2002 г. Фрида продава бранда за 450 млн. USD. И до ден днешен коафьорът продължава да генерира печалби за компанията, защото при всяка своя публична изява използва продукти на Frizz-Ease. Марките на компанията се продават в Австралия, Канада, САЩ и Южна Америка. До края на 2011 г. те ще се купуват и в 30 европейски страни.
Последователят
В наши дни последователят на Фрида се казва Андрю Бартън – коафьор, който взима по 350 GBP за подстрижка и може да ви вмести в графика си с няколко месеца предизвестие. Освен с натоварен график Бартън може да се похвали със собствена серия продукти за коса, които му носят приходи от 2 млн. GBP за 18 месеца. И Фрида, и Бартън са печелили наградата Коафьор на годината. Фрида през 1989 г., а Бартън през 2006 г. Това, че спечелих приза, определено ми отвори много врати, казва Фрида. Но това, което трябва да прави всеки професионалист, е да върши нещата по възможно най-добрия начин и да търси разбиране от бизнес средите. Не голямото име ти носи успех. Уникалната формула те отличава от всички останали, казва Фрида. Как да се конкурираме с L’Oreal? Разходите им за реклама на седмица са по-големи от целия ни бюджет за годината, казва той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *