Проф. Валери Димитров: Продайте дела на КТБ в банка Виктория

Бизнес и синдикати заедно поискахме централната банка незабавно да спре обявената от квесторите на затворената Търговска банка „Виктория“ продажба на кредити на финансовата институция, която е дъщерна на КТБ. Според БНБ действията са законосъобразни. Нашето мнение е обратно, коментира проф. Валери Димитров, бивш председател на Сметната палата и член на Експертния консултативен съвет на работодателските и синдикални организации по проблемите на икономическата група КТБ АД.

За нас има един факт, който е ясен и категоричен – квесторите правят опит да разпродават кредитния портфейл на банка „Виктория“, което е ликвидационна мярка.

В нашето писмо на работодателските и синдикални организации до БНБ ставаше въпрос, че не може квесторите на банка „Виктория“ да разпродават кредитния й портфейл. Подобна процедура може да се върши само в производство по несъстоятелност или по ликвидация. Но това означава лицензът на банката да бъде отнет.

В какво се изразява незаконосъобразността – лицензът на банка „Виктория“ не е отнет, тя не е нито в производство по ликвидация, нито в производство по несъстоятелност, а кредитният й портфейл се разпродава на други банки или на други лица. Тези действия, на които сме свидетели, надхвърлят квесторските правомощия – те не могат да бъдат нито ликвидатори, нито синдици, смята проф. Димитров.

Най-нормалното поведение би било, като оздравителна мярка, да бъде продадено дяловото участие на банка КТБ в банка Виктория“ на друга или други банки на търгов принцип или на друг надежден инвеститор. Тогава банка „Виктория“ би могла да излезе от опеката на проблемната КТБ и тогава тя ще бъде оздравена окончателно и ще продължи да осъществява дейността си. Защо не се тръгва по този път, а се прави опит да се продаде кредитния портфейл? Смятам, че БНБ не третира банка „Виктория“ като действащо предприятие. И точно тук е проблемът.

Позицията на Експертния консултативен съвет по проблемите на икономическата група на КТБ АД на работодателите и синдикатите нееднократно бе изразявана от различни членове на нашия съвет, не само от мен. /БГНЕС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *