Проф. Драгомир Драганов: Като манталитет не сме започнали прехода

София /КРОСС/ Според теорията преходът е завършил на 1 януари 2007 година, когато станахме членове на ЕС, т.е. ние от тази гледна точка сме свършили прехода, но като манталитет не сме го започнали дори. Това каза в интервю за Информационна агенция КРОСС историкът проф. Драгомир Драганов по повод на навършването на 21-та от падането на комунистическия режим от власт на 10 ноември 1989 година.
„Като манталитет ние сме си същите социалистически и раннохристиянски балканци и докато това не се изчерпи, няма да свърши и преходът ни“, коментира той.
По думите му българинът все още проявява колебливост относно прехода.„Българинът много странно от една страна не иска да скъса със социализма като благини, от друга страна иска да получава пари като при капитализма. Е това не става. Трябва да избере или едното или другото“, каза проф. Драганов.
Според него най-важното, което трябва да разбере българинът за прехода е, че той не се изразява само в правото да пътува в чужбина в личната си карта. „А това, че не можеш да направиш преход, ако произвеждащ най-скъпо и разполагаш с най-мързеливите работници. Може би звучи лошо, но е така“, заяви историкът.
„Ние наистина ще се оправим, но ще се оправим в момента, в който от андрешковци се превърнем в европейци“, обясни проф. Драгомир Драганов.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *