Проф. Каплан: Основен двигател за генериране на стойност са нематериалните активи

София /КРОСС/ Имаме нужда от нови двигатели на растежа. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев по време на дискусия „Управленски стратегии по време на кризи“, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Във форума участва и световноизвестният експерт по мениджмънт и управленски стратегии проф. Робърт С. Каплан. Той е преподавател в Harvard Business School и автор на системи за управление, прилагани от правителства, компании и организации по цял свят. От съветите му в областта на управлението и стратегиите са се ползвали САЩ, правителствата на Абу Даби и Бразилия, ФБР, американската армия, американската комисия по ценни книжа и фондови борси и много други.
„Ако досега икономическият растеж беше базиран на потреблението и на инвестирането в имоти, това няма да е възможно следващите години“, заяви Плевнелиев. Според него пред България стои въпросът къде се намира тя в кризата и с какво е конкурентна, както и кои са конкретните стъпки, които може да направи държавата, за да подпомогне бизнеса и може ли България да дефинира Стратегията 2020 и да гарантира, че който и да е на власт тази стратегия ще бъде изпълнявана.
Плевнелиев заяви, че в България хората и институциите имат повече пасивна роля към политиката. Той попита и дали има стратегия и какви са необходимите действия, така че България да се превърне в добро място за живот.
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че тази криза е различна, защото идва в момент, когато хората осъзнават отношението си към планетата и ресурсите й по нов начин, а от друга страна сме на границата на навлизането на нови технологии. Това, което икономическият екип на правителството се опитва да постигне през последните месеци, изцяло съответства на формулировките на проф. Каплан. Време е да спрем да плащаме и да започнем да инвестираме, заяви Трайков. Това може да се приложи при нас, като не се повишават данъците, а започнем да инвестираме в изследователски програми, посочи министърът.
Според проф. Каплан през 2020 г. основното предизвикателство пред частните компании ще е дали ще могат да продължат стратегиите си. По думите му сега основен двигател за генериране на стойност са нематериалните активи, тоест дали те са иновативни и доколко добре се управляват основните операции в компанията. Трябва да инвестираме в служителите си и да създаваме условия, които да стимулират работата им, изтъкна той.
Посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик изтъкна важността на решението на правителството да не вдига данъците. Той подчерта, че структурните реформи винаги са много трудни, особено във време на криза, но е важно да се комуникира с българското общество и да се обясни на хората защо са необходими жертвите по време на криза. Ако бъде изпълнен планът за структурните реформи, това ще изправи българите пред труден избор. В крайна сметка икономиката ще бъде по-силна тогава и тогава народът ще се възползва от тези решение.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *