Проф. Петков: Дефлацията води до спад в производството и безработица

Независими експерти, икономисти и финансисти се събират днес в София на форум на тема „Дефлацията – икономически и социални измерения“, организиран от КНСБ и Съюза на икономистите, съобщава БНР.

Те ще изразят тревогата си, че България е с най-висока средногодишна дефлация в сравнение с останалите страни в ЕС.

„Вече 17 месеца България е с отрицателна инфлация – средно около -1,4 и с това ние сме на първо място сред внушителна група европейски страни от eврозоната и извън нея, които вървят към дефлация. Това ни притеснява, защото смятаме, че това е основната причина за спад в производството, висока безработица“ , Това каза преди началото на форума в предаването „Преди всички“ проф. Кръстьо Петков, председател на Съюза на икономистите в България.

Той уточни, че на събитието няма да присъстват представители на властта, защото първо експертната общност трябва да стигнат до солидно мнение:

„Бихме искали да стигнем до общо мнение за спецификата на българската ситуация, в контекста на това, което вече се прави в еврозоната и се препоръчва на другите държави. Ние трябва да видим как ще постъпи Италия, какъв подход ще намери Германия, какво е положението в Полша и Унгария.“

Организаторите на форума предвиждат до няколко седмици да предоставят своя анализ в министерствата на финансите, на икономиката и на труда и социалната политика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *