Проф. Тасев: Проектът „Белене“ е силно зависим от геополитическия фактор

„Това е най-доброто решение, защото проектът „Белене“ е силно зависим от геополитическия фактор“. Така енергийният експерт проф. Атанас Тасев коментира информацията, че „Росатом“, „Фраматом“ и „Дженерал илектрик“ ще обединят усилията си за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене“.

Проф. Тасев: Трябва да сме внимателни при промяната на ценовата ...

Той уточни, че е прогнозирал, че „Росатом“ ще е арбитър за това кой ще спечели търга:

„Защото никой не може да завърши проекта без участието на руската страна. Или може да го довърши при съвършено нова технология, но тогава 1,5 млрд. евро да бъдат зачертани, което не е логично„, информира bnr.bg.

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг, „АЕЦ Белене“ - златната руска ушанка

По думите на експерта интересът на САЩ е не само да участва „Дженерал илектрик“, но „има и битка за предоставяне на гориво за централата“.

В предаването „Хоризонт за вас“ енергийният експерт коментира опасенията, че площадката на АЕЦ „Белене“ се намира в сеизмична зона:

„По най-категоричен начин един от най-добрите геолози в страната – акад. Николов, гарантира, че сеизмичността е опасна, когато има разлом. Независимо, че се намира площадката на „Белене“ близо до Вранча, там няма разлом. Останалото е въпрос на техническо решение – конструкцията е оздравена повече, отколкото на „Козлодуй“, това се отразява на цената и нищо повече„.

Енергетика :: Енергийни експерти: Изграждането на АЕЦ „Белене“ ще ...

преди 3 дни

По отношение на това, как ще се потребява електричеството, произведено от бъдещата АЕЦ, проф. Тасев коментира, че ако след 10 години заработи „Белене“ и едновременно с това действат още 5 и 6 блок на „Козлодуй“, ще се окаже, че „през нощта ще има около 4500 мегавата ядрена мощност, която трудно се регулира“. Той обаче успокои, че новото поколение реактори, които вече са на площадката на „Белене“, дават възможност за три степени на регулиране до 40% от мощността.

Проф. Атанас Тасев коментира като политическа категоричната позиция на ДПС срещу проекта „Белене“:

„Г-н Ахмед Доган активно се занимава с водородните технологии, а тези технологии са идеалният изравнител и могат двете технологии да съжителстват много добре. Така че нямам някакво обяснение, освен политическо“.

Извънредно голяма новина за АЕЦ "Белене"!

Според експерта Китай няма особени шансове да пробие в Европа с енергийни проекти.

Интервюто на Петър Волгин с проф. Атанас Тасев в предаването „Хоризонт за вас“ можете да чуете от звуковия файл.

Оборудване за АЕЦ
financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *