проф. Хр. Вучева: Има надежда КТБ да бъде оздравена

Има надежда Корпоративна търговска банка да бъде оздравена. Конкретна развръзка по казуса с банката ще има на 20 октомври, когато квесторите ще представят официалния доклад за състоянието ѝ. Това обаче няма да е финалната развръзка. Това заяви в ефира наTV7финансистът Христина Вучева.

До края на октомври събраната информация трябва да бъде споделена с представителите на австрийския инвестиционен фонд ЕПИК, които проявиха интерес към оздравяването на институцията. След това от фонда трябва дадат своята оферта и да кажат ясно какви са намеренията им: ще дадат пари да се увеличи капиталът; ще дадат пари да се осигури нужната ликвидност и да се отвори банката.Ако това се осъществи, вложители ще имат незабавно достъп до средствата си, заяви още Вучева.

По думите ѝ другият вариант е от 1 до 20 ноември да се вземе решение за отнемане на лиценза на банката и да се премине към изплащане на гарантираните влогове.След това има възможност да се съберат кредитите, за да се изплатят средствата и на хората с над 100 000, допълни проф. Вучева.

Според финансистът дори и фондът ЕПИК да не спаси банката, винаги има варианти тя да отвори. „Хората трябва да бъдат спокойни и да не се насажда мнение, че ни чака още по-лошо“.

Припомняме, че вчерасе проведе срещамежду представители на ЕПИК с експерти и вложители в поставената под специален надзор финансова институция. На нея от австрийския фонд изразиха готовност да оздравят и преструктурират банката.

Служебният финансов министър Румен Порожанов коментира от своя страна, чене е обмислян законопроектза изплащане на гарантираните депозити с облигации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *