Проф. Чавдар Николов: Политиката на Дянков поставя под заплаха МВФ

София /КРОСС/ Цялата политика на финансовия министър Симеон Дянков поставя под заплаха МВФ защото започва източване на фискалния резерв, заради неочаквания дефицит. Това каза икономистът проф. Чавдар Николов пред БНР. „Пропуснахме възможността да сключим заем, с който да гарантираме възникващия бюджетен дефицит, а по този начин заплашваме резерва и това е най-страшното“, коментира проф. Николов. Заемът беше нужен за да се гарантира резерва и МВФ респективно, обясни икономистът. Според него в ситуацията, в която се намираме в момента изключително спешно трябва да се търсят външни пари.
Чавдар Николов обясни, че е скептично настроен срещу разпродажбата на миноритарни дялове от предприятия. „Това не са приходи в държавния бюджет, те се отчитат като начини за финансиране на бюджетния дефицит“, поясни Николов и допълни, че най-голямата грешка на финансист номер 1 на държавата е бил приоритетът за уравновесен бюджет, който продължава да е водеща идея.
„В бюджета като цяло цари хаос, който започна от предишното правителство и продължи с личната инициатива на Дянков. Първо, намаляването на осигурителните вноски беше погрешно. Това предизвика затруднения в разходната част на бюджета, която обезсмисли осигурителната система, която около 60 % е финансирана от държавния бюджет, а не от осигурителните вноски, елемент който е отречен от цялата наука. Повишаването на акцизите на цигарите също беше погрешна стъпка защото събираемостта падна драстично, колкото и да не си признава правителството, черният пазар процъфтява. Трето, явно правителството работи с грешна прогноза и спадът го изненадва“, анализирапроф. Чавдар Николов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *