Пръстовите отпечатъци показват произхода ни

Пръстовите отпечатъци на всеки човек са уникални. Те се явяват един от най-ефективните начини за идентификация. Ново изследване показва, че отпечатъците също показват произхода на човека.

С изучаването на пръстовите отпечатъци се занимават съдебни експерти и антрополози, използвайки различни методики, без да обединяват своите изводи, пише actualno.com.

В полезрението на антрополозите са рисунки на папиларния модел, (така наречените детайли от първо ниво), докато криминалистиката се съсредоточава върху детайлите от второ и трето ниво – очертанията на папиларните линии, техните разклонения и пресичания.
В рамките на нова научна работа на американски специалисти са отчетени и двете методики. Антрополозите от Вашингтонския университет и университета на Северна Каролина изучили пръстовите отпечатъци на 243-ма души – мъже и жени с афроамерикански и европейски произход, като ги разгледали на трите нива едновременно.
Съществени разлики между отпечатъците на мъжете и жените нямало, но при сравнение на образци от всички етнически групи разликата се оказала забележима. По такъв начин по отпечатъците от пръстите може с висока точност да се установи националната принадлежност и да се проследи връзката с предците. Впрочем всички разлики били установени от антрополозите благодарение на метода на криминалистите.
В бъдеще учените планират да продължат изследванията с по-голяма извадка хора. Откритието може да е полезно в антропологията за изучаването на историите на различните популации.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. American Journal of Physical Anthropology.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *