ПСЖ ще плати на Меси и в криптовалута

Футболната легенда Лионел Меси подписа договор с френския Пари Сен Жермен, като част от заплащането му включва фен токена на клуба.

Няма връщане назад! Меси официално е футболист на ПСЖ!

7Sport.net

34-годишният аржентинец напусна Барселона и подписа във вторник двугодишен договор с притежавания от принца на Катар Пари Сен Жермен (ПСЖ) с опция за трета година.

От ПСЖ заявиха в четвъртък, че токените са включени в неговия „пакет за добре дошъл“, който според медиите се оценява на 25-30 милиона евро (29-35 милиона долара). Клубът не казва колко точно са били токените в пакета, но заяви, че сумата е „значителна“, информира cryptodnes.bg.

Фен токените са вид криптовалута, която позволява на притежателите да гласуват за предимно незначителни решения, свързани с техните клубове. Сред клубовете, които ще пуснат токените тази година, са шампионите на английската Висша лига Манчестър Сити и италианският Милан. Бившият клуб на Меси Барселона стартира такъв миналата година.

От Socios.com, които са крипто партньор на ПСЖ и други топ клубове, казват, че токените са генерирали близо 200 милиона долара в приходи за отборите с които си партнират през 2021 г.

Подобно на Биткойн и други дигитални валути, фен токените могат да се търгуват на борси. Те също като останалите криптовалути са доста волатилни, което кара някои регулатори да отправят предупреждения към инвеститорите.

От ПСЖ коментират, че са имали голям обем на търговия с фен токените след съобщения, че Меси е настроен да се присъедини към клуба.

Обемите на търговия надхвърлиха 1.2 милиарда долара в дните, предхождащи пристигането на шесткратния носител на наградата „Златна топка“ за най-добър футболист в света.

„Успяхме да се ангажираме с нова глобална аудитория, създавайки значителен поток от дигитални приходи“, каза Марк Армстронг, отговорник за партньорствата на ПСЖ.

 

Дори и с Лео Меси в състава, ПСЖ не е най-скъпият отбор в света
Sportlive.bg

Токенът на ПСЖ, който има пазарна капитализация от около 52 милиона долара, скочи с над 130% само за пет дни на фона на спекулациите около пристигането на Меси до рекордно високо ниво от над 60 долара във вторник. Към момента на публикуване цената се е върнала до около 40 долара, според данни на CoinMarketCap.

Александър Драйфус, главен изпълнителен директор на Socios.com, заяви, че ПСЖ се възползва от токена си, а други клубове могат да последват примера им.

„Вярвам, че това може да бъде началото на нова тенденция, тъй като фен токените и Socios.com играят все по-важна роля в спорта на най-високо ниво“, каза той.

ПСЖ натрупа много национални титли, откакто техните значително заможни собственици от Qatar Sports Investment поеха контрол над тима през 2011 г. Но те никога не са печелили престижната европейска Шампионска лига. Меси я е печелил четири пъти – последно през 2015 г.

Междувременно екипите на ПСЖ с името на новата звездна придобивка станаха най-търсената стока в страната. Търговията стартира в полунощ на официалния сайт на ПСЖ и само в рамките на един час онлайн бяха продадени всичките заделени 250 хиляди фланелки.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *