Пускаме нов дълг в чужбина до лятото.

Държавни облигации на международните пазара ще пласира Министерството на финансите до лятото. Това стана ясно от думите на министъра на финансите Владислав Горанов след заседанието на Министерски съвет. Кабинетът одобри проект на Гаранционно споразумение между България и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за предоставяне на държавна гаранция за заем за Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Министърът на финансите беше упълномощен да проведе преговорите и да подпише Споразумението при условие за последваща ратификация. Заемът в размер на 300 млн. евро, който ще бъде предоставен от ЕБВР, ще попълни резервите на Фонда, който в края на 2014 г. изплати 3,7 млрд. лв. за гарантираните депозити във фалиралата КТБ. За да изплати тези влогове, фондът взе и заем от държавата в размер на до 2 млрд. лв. за срок от 5 години и половина.

„Правителството няма спешна ликвидна нужда, за да настоява пред Фонда за гарантиране на влоговете в банките за бързо връщане на заема на държавата“, коментира вчера министър Горанов. „След като реализираме окончателно операцията, може да преценим дали да изискаме от фонда възстановяване на ресурсите към правителството или да останат като ликвиден буфер във фонда», допълни финансовият министър.

Заемът от 300 млн. евро, който ще бъде предоставен от ЕБВР, ще попълни резервите на фонда и ще подпомогне оптимизирането на структурата му на финансиране. С получения ресурс фондът ще постигне по-голяма финансова независимост и устойчивост в дългосрочен план.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *