Пускат втори кораб по фериботната линия до Русия

 Очаква се през април да бъде пуснат втори кораб по фериботната линия от Варна до порт Кавказ, която е пряката транспортна връзка между България и Русия. Това съобщи инж. Симеон Ананиев, изпълнителен директор на изпълнителна агенция „Железопътна администрация“, на среща, която се проведе в Международен панаир Пловдив под патронажа на Почетния консул на Руската федерация в града Георги Гергов. Организатори на срещата са панаирът, Българо-руската търговско-промишлена палата и Българската асоциация за спедиция, транспорт и логистика.
  Корабът „Славяни“ ще може да превозва по 45-50 вагона, добави инж. Ананиев. Така на практика ще бъде увеличен капацитетът на фериботната връзка, която скъсява разстоянието межде България и Русия с 800 километра и намалява с 40% срока на доставките. Прогнозата е до края на годината корабите да станат 4, каза Ананиев.
 „Русия търси все повече качествени стоки. Пазарът там е заинтересован до него по-лесно да стигат и български стоки като вина, храни, козметика. Това е начин да се активизира стокообменът в условията на кризата“, заяви изпълнителният директор на Международен панаир Пловдив Богомил Бонев.
 Вече има запитвания за транспорт на цитрусови плодове от Гърция и на промишлени стоки от Турция, фирми от Сърбия също се интересуват от използването на ферибота. В порт Кавказ вече работи митница за акцизни стоки, което ще улесни вносът на наши вина в Русия, стана ясно по време на срещата.
Намалените транспортни разходи дават на българските стоки конкурентни предимства на руския пазар. Досега сме изнасяли бентонит, различни видове плоскости, резервоари, но има големи перспективи за виното, плодовете и зеленчуците, обясниха експерти. Не случайно провеждаме тази среща на територията на Международен панаир Пловдив в рамките на изложението ВИНАРИЯ, тъй като тук са онези, на чийто бизнес фериботът може да помогне, подчерта Георги Минчев, председател на Българската асоциация за спедиция, транспорт и логистика.
   „В момента се търсят нови транспортни коридори от Европа през Черноморския регион до Китай и Япония. В тази схема директната връзка между България и Русия има много голямо значение. Тя не е само между двете държави, а между цели групи страни около тях и между огромни региони, оформя се като транспортен център и лидер на Балканите“, обясни инж. Ананиев. Според него линията „Варна – порт Кавказ“ ще играе важна роля при реализирането на енергийните проекти, тъй като по-бързо ще се доставят техника, тръби и материали за изграждане на трасетата. Тя ще стане врата към Близкия и Далечния изток, убеден е той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *