Пускат Кервиел от затвора

Днес героят на цяла Франция, 31 годишният Жером Кервиел, който със самоинициативата си причини на банката Societe Generale загуби за ? 4.9 милиарда, ще бъде пуснат от затвора.
Кервиел остава под домашен арест докато магистратите разследват случая. Решението на Парижкия апелативен съд е „подходящ начин за контрол“ – казала адвокатката на Кервиел според Bloomberg.
На 14 март Кервиел e поискал да бъде освободен, тъй като нямало да причинява проблеми на разследването. Младият мъж бе вкаран в затвора на 8 февруари, за да се предотврати евентуален опит за бягство или заличаване на доказателства и наговаряне със съучастници.
Според разследващите органи Кервиел би трябвало да е получил някаква помощ вътре в банката, за да може да открие неоторизирани позиции за ?50 млрд.
Втората по големина банка във Франция направи загубите си публично достояние на 24 януари и тогава полицията обърна вниманието си към Кервиел. Той признава за надхвърляне на лимитите за търговия и фалшифициране на документи, за да прикрие действията си. Но според Кервиел, неговите супервайзори са били наясно с това, което той прави – нещо, което банката отрича.
Вътрешен доклад на Societe Generale от 22 февруари признава, че в банката са получени 75 сигнала за откритите от Кервиел позиции.
Според френските закони Кервиел може да бъде задържан в ареста до 4 месеца по време на разследването. Той вече е бил пет седмици в затвора. Ако бъде признат за виновен, той ще трябва да лежи пет години и да плати глоба от ? 375,000.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *