Пуснаха нова машина за безизкопно прокарване на кабели и тръби

Технологично нова машина, която безизкопно прокарва кабели и тръби, без да нарушава целостта на пътната настилка, е на българския пазар.

Управляемата пробивна машина за хоризонтално сондиране Navigator модел D7x11, Series ІІ е на американската фирма „Vermeer International“, която произвежда специализирани машини за изкопи вече близо 60 години.

С новата сонда се запазват вече изградените инфраструктурни съоръжения, като изкопните дейности се редуцират до 80%. Това позволява да се слагат тръби и кабели в натоварени пътни участъци без да се спира движението.

Тъй като не се кърти асфалта, рисковете от пътнотранспортни произшествия са сведени до минимум. Машината позволява работа под земята и в природозащитени райони, под трайни насаждения и реки, а поради ниския разход на гориво, замърсява по-малко (в сравнение с традиционния метод за инсталиране и ремонт на подземни съоръжения). Новата сонда намалява времето и разходите за изграждане на водопроводи, газопроводи, при полагане на оптични кабели за мобилни комуникации.

Безизкопното полагане на тръби и кабели се използва от години по света, но е все още малко познато в България. С внасянето на Vermeer Navigator D7x11 на нашия пазар, се очаква все повече фирми да започнат да прилагат модерната технология и у нас.

Първият клиент, закупил сондата, е софийска фирма за изграждането на водопроводни и канализационни съоръжения. Специалист от Vermeer пристигна в България, за да обучи новите собственици на машината как да работят с нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *