Пуснаха от ареста и тримата от „Всичко коз“

Софийски апелативен съд измени мярката за неотклонение и пусна под парична гаранция тримата, арестувани при операцията „Всичко коз“.

Обвинените за престъпления против данъчната и финансова система на страна Венко Кръстев, дъщеря му Магдалена и Мариета Китова бяха задържани при спецоперация на полицията на 21 юли в седем града в страната.
47-годишният Венко Кръстев е освободен под парична гаранция в размер на 10 хил. лв., дъщеря му ще бъде пусната под гаранция от 5 хил. лв., а за Мариета Китова съдът постанови 1000 лв. парична гаранция. Мерките за неотклонение на тримата са окончателни и не подлежат на обжалване.
В мотивите на апелативните съдии се казва, че няма организирана престъпна група, тъй като липсват категорични доказателства за участието на Мариета Китова в схемата. Според прокуратурата тя е давала съвети за счетоводството на фирмата. Участието й в организираната група е неясно и именно заради това не може да се говори за престъпна група, съставена от двама души, посочиха от САС.
Според САС обвинението не е достъчно конкретно. Магистратите прецениха, че има обосновано предположение за извършено престъпление по другото обвинение, което им е повдигнато – престъпления против данъчната и финансова система на страната. Изводът за това се прави от свидетелските показания по делото.
Има писмени материали по делото обаче те не са обобщени, посочиха още магистратите. От доказателствата до момента не е ясно дали изобщо има нанесена финансова щета за държавата, определиха съдиите.
Съдът прецени и че няма опасност тримата да извършат друго престъпление или да се укрият, ако мярката им бъде изменена в по-лека. Липсват данни и че някой от обвиняемите ще се опита да окаже влияние на свидетелите по делото.
Като взе предвид и влошеното здравословно състояние на Мариета Китова, съдът наложи на тримата по-леки мерки за неотклонение.
Припомняме акцията, при която те бяха арестувани бе проведена на територията на София, Пловдив, Варна, Русе, Велико Търново, Трявна, Бургас.
Според разследването групата е действала в продължение на две години, за които са нанесени щети на държавния бюджет за около 250 млн. лева. Основните злоупотреби са правени със строителна арматура, скрап, хранителни стоки и компютри.
Членовете на групата са придобили недвижими имоти в България и в други европейски страни, а също и скъпи автомобили и две яхти, плаващи под чужд флаг.
Данъчният инспектор от Пловдив Рашко Стоянов (първи братовчед на експрезидента Стоянов), който бе сред арестуваните, по-късно беше освободен.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *