Пуснаха новата монета от „София през вековете“

Пуснаха за радост на ценители и нумизмати и третата монета от специалната лимитирана серия на Общинска банка, посветена на столицата, наречена „София през вековете“. Последната монета е достоен завършек на монетната програма на Общинска банка за 2015 – 2016 г. Монетата пресъздава облика на съвременна София, изобразявайки герба на столицата.

Гербът на София е създаден през 1900 г. по повод участието на града във Всемирно изложение, организирано в Париж. От тогава до днешния му вариант той търпи художествено развитие, върху него работят различни творци, като през 1991 г. е възстановен гербът на столицата в първоначалния му вид от 1928 г.

„Символиката на герба на столицата е изключително богата и е свързана с природните богатства и културно-историческото развитие на града. Направихме третата монета с неговото изображение, тъй като той отлично допълва серията ни с монети, посветени на антична, средновековна и съвременна София“, каза Сашо Чакалски, изпълнителен директор и председател на УС на Общинска банка.

Монетата впечатлява с прецизност и високо качество на изработка. Тя е отсечена от сребро с проба 999/1000, има частично златно покритие, тегло 1 Oz или 31.1035 гр., диаметър 40 мм. Тиражът е нумизматичен, пуснати са едва 500 броя за цялия свят.

Интересен факт, че в самия герб е изобразена богинята Тюхе, която е смятана за богиня на благополучието и е изобразена с рога на изобилието. Поради това, историята показва, че монети с нейния образ винаги са смятани като късметлийски и са били високо ценени и търсени.

„Първите две монети от колекцията се радваха на огромен интерес на нумизматите и са почти изчерпани“, сподели Николай Колев, изпълнителен директор на Общинска банка. „Надяваме се и с тази, последна за лимитираната серия монета, да доставим удоволствие на ценителите, а също така да направим един скромен реверанс към великата история на София“, допълни Николай Колев.

Първата монета от специалната лимитирана серия „София през вековете“ изобразява богинята Тюхе – покровителката на Сердика и бе препратка към античния период от развитието на града. Тя е от сребро с частично златно покритие и тираж от 1000 бр. Втората монета реферира към средновековна София и е с портретните изображения на севастократор Калоян и Десислава от Боянската църква. Тя е уникална за България със своята правоъгълна форма и цветно покритие и е емитирана е в нумизматичен тираж от 500 броя. Третата монета, с герба на София, е последна за специалната колекция.

Трите монети се предлагат, както поединично в ръчно изработени дървени кутии, така и заедно в изключителен луксозен комплект. Освен в клоновете на банката, те могат да бъдат закупени в Националния исторически музей и в Музея за история на София.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *