Путин и Ердоган потвърдиха целта за търговски обмен от 100 млрд долара

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, на разговор провел се при закрити врати в азербайджанската столица Баку, потвърждават стратегическия ангажимент на двете страни за увеличаване на търговския обмен между двете страни до 100 милиарда щатски долара, заяви в събота говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„Бяха разменени мнения за почти целия спектър на двустранните отношения, включително и конкретни въпроси, като например търговията и икономическото сътрудничество, въпреки да е известно, че през 2014 г. е имало леко намаление на общия обеммежду двете държави . Като цяло, това е свързано с глобалната криза, въпреки това няма да има причина за отказ от предварително обявената стратегическа цел в близо бъдеще търговията да достигне до 100 милиарда долара „, каза Песков.

Ердоган същевременно е информирал руския си колега за хода на сформирането на новото турско правителство, след като неговата Партия на справедливостта и развитието (АНК) не успя да спечели мнозинство от две трети и реализира слаб резултат по отношение на предходните дванадесет години от управлението.

Преговорите между Путин и Ердоган, които се водеха без присъствието на медиите, са разговаряли и по проекта за газопровода „Турски поток“, строителството на АЕЦ „Аккую“, ситуацията в Украйна, и други въпроси, добави Песков. Говорителят на Кремъл потвърди, че проектът „Турски поток“, както и изграждането на АЕЦ, са били обсъждани „в контекста на енергийния диалог между двете страни“. „Бяха установени технически проблеми, които като правило винаги следват такива големи проекти“, каза Песков.

В състава на руската делегация на руския президент участие в преговоритевзеха помощникът на Путин Юрий Ушаков, ръководител на дипломацията Сергей Лавров, министърът на енергетиката Александър Новак, директори на държавните енергийни компании „Росатом“ и „Газпром“ Сергей Кириенко и Алексей Милер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *