Путин преследван от призрака на съветските дългове

Европейският съд по правата на човека в Страсбург отсъди миналия месец на полза на Юрий Лобанов, пенсионер, живеещ в региона Иваново край Москва. Старецът ще получи компенсация в размер на 37,150 евро срещу книжата, придобити през 1982 г. Сумата не е за пренебрегване – тя се равнява на около 140 средни месечни пенсии. Мария Андреева, 95 годишна свидетелка на обсадата на Ленинград, пък ще се радва на 4,300 евро.
Облигациите, държани от двамата късметлии, са част от емисия на стойност 25 трилиона рубли (785 млрд. долара) – главозамайваща сума, равна на почти половината от икономическата продукция на Русия. Макар че правителството признава, че все още дължи пари по дълговите книжа от съветската епоха,
Путин наскоро подписа заповед плащанията да бъдат отложени поне до 2015 г. Днес обаче, въоръжени с решения на съда, ветераните инвеститори търсят правата си.
Властите започнаха да продават 20-годишните сертификати през 1982 г. за по 25, 50 и 100 рубли. Целта бе да се закрепи икономиката, разчитаща на твърде ограничен асортимент от потребителски стоки, от една страна, и да се уредят по-стари задължения, от друга.
Освен че обещаваше три процентна лихва, емисията играеше и ролята на лотария: малцина щатливци щяха да получат бонус от до 10 хиляди рубли, лъскава Волга или Жигула.
За разлика от други съветски републики, които уредиха едва малка част от подобни задължения през 90-те, Русия обеща да изплати всичко до последата копейка. През първия си мандат, Путин съвестно следваше посоката, предначертана от Борис Елцин, и продължи с плащанията, докато ескалиращите цени на петрола позволяваха на управляващите да разполагат с удобен бюджетен излишък. Днес обаче Путин е в Кремъл за трети път, и хазната едва се разминава с дефицита.
В бюджета си за тази година, правителството е заделило 50 млрд. рубли за коменсации по подобни задължения. А тези, които не дочакат да получат парите си и починат, могат да разчитат на 6,000 рубли (или по-малко от 200 долара) за погребение.
В решението си по случая Лобанов, съдът в Страсбург обърна внимание на отказа на Русия да обяви каква част от дълга по облигациите, издадени през 1982 г., не е погасена и нарече основанията на мораториума върху плащанията „неясни”.
Финансовото министерство в Москва отказа да коментира, но правосъдното подчерта в свое изявление, че решението на съда се отнася единствено за облигациите от 1982 г.
Няма официална статистика колко от тези книжа се били продадени, коментират експерти. Тъй като книжата са били на приносител, те са служили за втора валута, подкрепяща съветската икономика в сянка. Русия пропусна да спомене тази емисия в 143 страничния си конспект при продажбата си на еврооблигации на стойност 7 млрд. долара тази година.
След случая с Лобанов, не е ясно как могат да се оценят днес тези книжа.
Спекулациите се разпростряха чак в EBay.com, където облигации от 1982 г. с номинал 25 рубли се проадават по $2.85 парчето. На руските сайтове, някои продавачи се кълнат, че задължението към тях е признато от финансовото министерство, но други се опитват да пласират книжа от други бивши съветски републики, за които Русия официално не е задължена да плати нито копейка.
Закир Агабаев разказва, че е намерил облигации за 600,000 рубли в куфар на тавана на бабата на съпругата си. Той се опитал да продаде книжата чрез Dorus.ru, но най-добрата оферта, коятоп получил, била за 2.5% от номинала.
Най-известният държател на подобни облигации е Артем Тарасов, който стана известен през 1989 г., след като се похвали по националната телевизия, че е първият легален съветски милионер. Той бе един от съсобствениците на московската банка Витас, която загуби лиценза си тази година, след като се опита да осчетоводи облигации за 3 млрд. рубли от печалната емисия по номинална стойност.
Централната банка не закъсня да забележи хитрината.
След мораториума, поставен от Путин, тя класифицира книжата в категория 5, или безнадеждни.
Експерти коментират, че на практика това означава, че регулаторите са признали официално, че страната им е в дефолт.
И така Тарсов остана със сертификати за 50 млрд. рубли и ще се опита да получи за тях колкото може. Първият съветски милионер се уповава на надеждата, че правителството може да размрази плащанията през 2015 г. и той да получи 50 до 60 пъти над номинала.
Според анализатори, има шанс това и да стане – стига група държатели на книжата да събере достатъчно политическа мощ. Те предполагат, че в крайна сметка от тези облигации някой може да спечели много пари – но едва ли това ще са пенсионерите, които някога са ги закупили.

finansi

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *