Путин: Турското правителство целенасочено ислямизира страната си

Сегашните управляващи водят целенасочена политика за ислямизацията на Турция, заяви руският президент Владимир Путин пред журналисти. „Проблемът не е в трагедията, с която се сблъскахме вчера (свалянето на бомбардировача Су-24 – бел. ред), проблемът е много по-дълбок“, каза той, цитиран от ТАСС.

Руският държавен глава е категоричен, че проблемът идва не от поддръжката за исляма, една от традиционните религии, които руското правителство поддържа, а за по-радикално направление.

Отношенията между Русия и Турция бяха обтегнати до краен предел след инцидента във вторник. Министерството на външните работи препоръча на руските граждани да не пътуват в Турция. Путин потвърди нуждата от подобно предупреждение с думите, че такива „трагични събития, като унищожението на нашия самолет и гибелта на пилота“ не могат да бъдат изключени и в бъдеще.

Руснаците в Турция могат да бъдат изложени на значителна опасност, смята още руският държавен глава.

След инцидента със сваления бомбардировач Русия няма да се откаже от борбата срещу „Ислямска държави“, стана ясно още от думите на Владимир Путин. Той обаче съобщи, че операциите вече ще бъдат „подсигурени“, включително и от комплекси С-300.

Междувременно руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи за успешно приключила операция по спасяването на втория пилот от сваления бомбардировач.

Веднага след като турските ВВС съобщиха за сваления Су-24 Путин окачестви този инцидент като „удар в гърба“ и предупреди за сериозни последствия в руско-турските отношения. Анкара пък коментира, че многократно е предупреждавала Москва, че техни самолети нарушават въздушното й пространство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *