Пушим скъпи цигари до края на годината

Държавата спасява “Булгартабак” от дъмпинг, като определя цените

Цените на цигарите ще останат непроменени до края на годината. На 30 юни изтича срокът, за който те се фиксират по решение на Министерския съвет. Той обаче вероятно ще бъде удължен до 31 декември. Това засега е най-вероятният вариант, който се обсъжда в ресорното министерство на икономиката и енергетиката. Оттам официално не дават отговор на въпроса дали фиксираните цени ще се запазят.

За цени на цигарите, определяни от държавата, настояват от „Булгартабак“. Основната идея на нормативното им определяне е да се предпазим от дъмпинга на големите производители в съседните държави. Преди Нова година с Наредба на кабинета търговията бе либерализирана и вносителите можеха сами да определят на какви цени да продават у нас. Така „Кент“ се появи на 1,80 лв. Подобна конкуренция би намалила и без това свитите продажби на „Булгартабак“ при цена на „Виктори“ 2,60 лв.

Затова като вариант за „спасение“ на потъващия холдинг по настояване на министър Румен Овчаров се реши цените да се определят от МС. Какво ще стане обаче след 1 юли, когато наредбата изтича, е въпрос, на който още никой не се наема да отговори. От подопечното министерство засега са уклончиви – това е предмет на обсъждане. За да получим този отговор, изчакахме вчера близо 5 часа. Експертите обясниха подробно какво гласи сега действащата наредба, която е публикувана на 3 януари и всички отдавна добре познаваме. Бюрократичните отговори в случая не вършат работа. Икономическата логика е само една. И тя е, че от началото на годината спадът на продажбите на родни цигари е над 35 на сто (по официални данни на министерството). За януари са продадени 312 тона, за февруари – 460 т, за март се очаква да са близо 900. Това обаче е пъти по-малко от средното за месец през 2005 г. – 1600 т. Не са никакви 35 на сто. Така единственият вариант за оцеляване на цигарените ни фабрики е запазването на сегашните условия.

Моето лично мнение е, че фиксираните цени трябва да останат до края на годината, това не противоречи на европейските норми, заяви пред „Стандарт“ Георги Костов, член на Управителния съвет на холдинга. Надявам се от министерството да има разбиране, каквото е проявено и преди, допълни той.

Невена Мирчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *