Пхенян шокира света с ядрен опит

Буш и Путин осъдиха теста, ООН умува за санкции

Сеул повиши бойната готовност след ядрения опит в северната й съседкаСеверна Корея шокира света, като извърши първия си опит с атомна бомба. Така тя стана 8-ата ядрена страна в света.

Великите държави заклеймиха теста, който бе извършен два дни след като Съветът за сигурност на ООН предупреди, че такива действия може да доведат до тежки последствия. Експлозията предизвика безпокойство по целия свят, тъй като може да дестабилизира региона. Дори Китай, който се смята за съюзник на Пхенян, осъди изпитването на атомна бомба. Същевременно шефът на южнокорейското разузнаване предупреди, че има признаци, подсказващи подготовка на още такива тестове. Президентът на САЩ Джордж Буш нарече опита „неприемлив“ и „заплаха за глобалната сигурност“, като призова Съвета за сигурност на ООН към незабавни действия. Заседанието му започна вчера късно следобед, като на него се очакваше Вашингтон и Япония да предложат още санкции срещу Пхенян. Според Би Би Си ще се иска те да са по глава VII от устава на ООН, предвиждащ налагането им, дори с употреба на сила. Не се знае дали ще мине, защото Русия, която има право на вето, призова за сдържаност и самообладание. ЕС и НАТО осъдиха теста, а посланиците на алианса се събраха на извънредно заседание.

Има противоречиви оценки за мощността на изпитания заряд. Според южнокорейската сеизмологична служба става дума за малка бомба от 550 тона тротилов еквивалент. Разузнаването на Сеул я оценява на 1 килотон. Според руския военен министър Сергей Иванов мощността й е била 5-15 килотона. Т.е. колкото бомбата, пусната от САЩ над Хирошима на 6 август 1945 г.

Севернокорейската държавна агенция КЦТА съобщи, че подземният тест е преминал успешно със „100% местни знания и технологии“. Ако се потвърди, че Пхенян наистина е направил атомна бомба, това драматично променя баланса на силите в Тихоокеанския регион. А и показва провал на усилията за предотвратяване разпространението на оръжия за масово поразяване.

Вчера Австралия и Южна Корея твърдяха, че сеизмичните характеристики на труса показват изпитание на ядрено оръжие. „Със сигурност 100% става дума за подземния ядрена експлозия“, каза ген. Владимир Верховцев, шеф на 12-о управление в руското военно министерство. Япония и САЩ обаче все още проучваха данните.

Руският президент Владимир Путин каза, че Москва „безспорно осъжда“ извършения ядрен тест. „Той не касае само Северна Корея, нанесени са огромни щети на процеса на неразпространение на оръжия за масово поражение в света“, каза той.

„Северна Корея ще бъде държана отговорна за ситуацията, която създаде – каза новият японски премиер Шиндзо Абе, който вчера бе на визита в Сеул. – Разработването и придобиването на ядрено оръжие от Пхенян ще доведе до големи промени в сигурността в Северна Азия… навлизаме в нова, опасна ядрена ера.“

Китай обяви, че „решително е против“ теста, и призовава Северна Корея да се върне на преговорите за разоръжаване. Според южнокорейския президент Но Му Хен за страната му ще е трудно да продължи политиката на обвързване и сближаване със севера. „Това е предупреждение и прогноза“, каза той.

Смята се, че Пхенян разполага с материал за 6-8 атомни бомби. Все още не може да се прецени дали технологично може да ги направи с размер за бойни глави на ракети, някои от които имат такъв обсег, че могат да достигнат до САЩ.

–––––––––––––––––––––––––––

Пхенян предупредил Москва за опита два часа преди извършването му, съобщи източник от руското външно министерство, цитиран от Интерфакс. Руският посланик в Пхенян Андрей Карлов е бил извикан в севернокорейското Външно, където му е връчена нота за теста, каза източникът. Пхенян предупредил и Китай, но едва 20 минути преди опита. На свой ред Пекин предупредил Южна Корея и няколко други страни. Според US телевизии Китай е уведомил САЩ за предстоящите действия на Пхенян 20 минути преди извършването на опита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *