Пшеницата поевтинява до лятото

Цената на пшеницата ще падне до лятото на тази година, прогнозираха от Софийската стокова борса. Ако няма природни катаклизми като суша или наводнения, хлебната пшеница ще поевтинее, тъй като тази година засетите площи са по-големи от миналогодишните. Това заяви шефът на Стоковата борса Васил Симов при представянето на годишния анализ на дружеството.

През юли 2008 година цената на житото със сигурност ще е по-ниска от сега търгуваните над 450 лева за тон, съобщи Васил Симов. Суровината, която само за тази година у нас поскъпна повече от два пъти, зависи най-вече от вътрешното производство, коментира Симов и подчерта, че ако тази година няма кризи в климата, има възможност да се достигне реколта от 3.5 милиона тона пшеница. За сравнение, през 2007 година, общото производство достигна една 2 200 000 тона.

В подкрепа на прогнозите си за по-евтино жито догодина, шефът на борсата заяви, че фючърсните сделки в САЩ за доставки през юли и октомври се сключват на по-ниски цени, отколкото са в момента. Цената на слънчогледа и царевицата също ще падне, тъй като у нас тя се движи успоредно с цената на житото.

Стоковата борса е готова да поеме търговията с електричество, съобщи още Васил Симов. По думите му обаче правителството е готово да създаде държавна борса за търговия с ток, което ще е световен прецедент. Според Симов, ако държавата започне да търгува с електроенергия, това ще е замяна на един монопол – този на Националната електрическа компания, с друг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *