Пшеницата става все по-скъпа

Mеждународните зърнени пазари преживяха едно от най-стремителните покачвания на цените на пшеницата от години насам. Ценовото рали на пазарите от двете страни на Атлантика беше провокирано от Доклада на Министерството на земеделието на САЩ (USDA) за състоянието на световния зърнен баланс публикувано на 12 август.

Агро Телеграф :: Пшеницата тръгва бавно нагоре :: Monitor.bg

В раздела за пшеницата американските анализатори драстично, с 12,50 млн.т, намалиха своята прогноза за новата  руска реколта – до 72,50 млн.т (85,35 млн.т – 2020/21 г.).  Търговците споделят, че не си спомнят подобно рязко намаление на прогнозните числа в рамките само на един месец. Ценовото хоро нагоре поведе борсата в Чикаго, но този път по-изразена реакция наблюдавахме на европейския пазар, информира economynews.bg.

В петък 13, цената на септемврийския контракт мелничарска пшеница на борсата в Париж удари тавана от EUR260 за тон, покачване с 23,50 евро, в сравнение с нивото на приключване  на 11 август. При закриване на борсата цените отстъпиха от пиковите дневни стойности до EUR254,50 за тон, което е най-високият показател при закриване на борсата от декември 2013 г. насам.

Половината от прибраната пшеница е с високо качество

Статистиците посочват, че на 7 май 2021 г. цените на майския контракт мелничарска пшеница за момент докоснаха нивото от EUR270  за тон, но тогава ставаше въпрос за изтичащ контракт, а и при закриване на борсата нивото спадна до EUR243,70  за тон.  Търговците коментират, че в рамките на един месец (13 юли – 13 август)  мелничарската пшеница поскъпна на борсата в Париж с 25,6 на сто (с 52 евро) и това драстично поскъпване се свързва не само с влошените перспективи за руския износ, но и с положението в Евросъюза. Неблагоприятните метеорологични условия в Европейския съюз влошиха рязко перспективите за производството на   пшеница и ечемик, допринасяйки за потенциално „експлозивната“ глобална перспектива в балнса  на зърнените култури”, констатира водещата независима европейска аналитична компания  Strategie Grains. В месечния си пазарен доклад Strategie Grains намали прогнозата си за производството на мека пшеница в ЕС-27 през 2021 г. с 1,5 милиона тона до 131,5 милиона тона.  Поройните дъждове сериозно компреметираха френската реколта, а Франция е най-големият производител и експортьор на мека пшеница в Евросъюза.

Цените на руската пшеница избиха нагоре, подкрепени от стабилно търсене и напрегнат световен баланс

В търговските среди много се коментира становището  на една от най-авторитетните европейски компании Soufflet  (SOUFFLET GROUP) оповестено на 12 август. Soufflet заяви в четвъртък, че  мека и твърда пшеница от новата реколта  във Франция показва  по-слаби качествени показатели вследствие на обилните дъждове. „Силните летни  валежи  забавиха прибирането на реколтата във Франция и други страни от Европейския съюз, което доведе до редица по-ниски показатели в критериите за качество, които определят годността на пшеницата за смилане. За меката пшеница основният спад е в хектолитровото тегло, като само 35% от реколтата, събрана от Soufflet във Франция, достига стандартните за мелничарите 76 килограма на хектолитър (kg/hl)”, споделя Франсоа Берсон,  отговарящ за изкупуването на зърнените  култури. „Половината от постъпващата мека пшеница е с тегло 72-75,9 кг/hl, а останалите 15% под 72 kg/hl.  Стойностите вероятно ще спаднат още, тъй като последните пристигащи след възобновяването на прибирането на реколтата бяха под 70 кг/hl”, каза той.

Сортови описания на пшеница » Съвети в земеделието

За справка: SOUFFLET GROUP  е френска, семейна група в хранителната промишленост  от международен мащаб. Групата Суфле не е само  най-големият семеен бизнес изкупуващ зърнени храни от фермерите в Европа, но  също така авторитетен участник в зърнена търговия на  международните  пазари. При пшеницата, Groupe Soufflet е една от най-големите европейски производители на брашно с осем мелници във Франция и Белгия. Също така е значим производител на хлебни изделия във Франция и Португалия.

В сектора на  ечемика, групата е ключов играч на световния малцов пазар, с 28 фабрики за малц в Европа, Азия и Южна Америка. Groupe Soufflet има 7441 служители в осемнадесет държави.

Източници: Reuters, USDA, Groupe Soufflet, Sinor.bg

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *