Пълно недоверие към България и Румъния от страна на дяловите инвеститори

Нагласите сред инвеститорите на пазара на сливания и придобивания спрямо България и Румъния са такива на пълно недоверие, въпреки че все още има сделки. Това казва Дору Лионаческу, управляващ партньор в компанията, специализирана в областта на сливания и придобивания Capital Partners.
По думите му инвеститорите в момента обръщат най-голямо значение на макроикономическия климат.
„Схващането е, че Америка излиза от кризата и бавно се движи към икономически ръст“, коментира той.
„На развиващите се пазари съществува ясно разграничаване и инвеститорите масово залагат на Азия и по-конкретно на Индия и Китай. За тях бъдещето е там. И въобще не искат да чуят за Източна Европа, що се отнася до развиващи се пазари. Те разграничават малко Полша и Чехия, но щом стане дума за Румъния и България, те гледат на тях като на обречени. Това е абсолютно същата нагласа както през 1999-2001. Върнахме се към начина, по който гледаха на нас тогава“, казва той, цитиран от ZF.
Неговата компания в момента работи по запитвания за продажба на шест компании и само една за покупка. Най-голям интерес има към финансиране и преструктуриране на кредити.
„Всеки иска да продава, а купувачи няма. Ако са реалистични, биха могли да получат (добра) цена. Проблемът е колко дълго отнема това. Случва се някой купувач в последния момент да иска промяна в условията или половин цена“, обяснява той.
Лионаческу добавя, че от октомври насам е имало няколко случая, при които е съветвал своите клиенти да не пристъпват към сделка, защото условията са били неприемливи.
Що се отнася до финансиране, компаниите търсят по-големи суми за кредити от банки извън Румъния, а към местните банки се обръщат само за по-малки суми.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *