Първанов: Диалог под сатъра на импийчмънт не може да има

София /КРОСС/ Не ни трябват битки между институциите, трябва ни битка с кризата. Това каза президентът Георги Първанов на продължилата час и половина пресконференция на „Дондуков“ 2, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Държавният глава коментира скандала с финансовия министър Симеон Дянков, изнесената стенограма от техния разговор и искането за импийчмънт, критикува вътрешния министър Цветан Цветанов и лидера на ДСБ и бивш премиер Иван Костов и говори за диалога между институциите и антикризисната политика на правителството.
Първанов призова: „Да насочим енергията си не в междуособни сблъсъци, а в това как ще излезем от кризата“.
„Искам кабинетът на Бойко Борисов да успее, но не искам, когато има проблеми да се върви по линия на най-елементарната и първосигнална реакция да се търси врага. Иначе оставам с впечатлението, че най-последователната антикризисна мярка на правителството е импийчмънтът на президента“, каза президентът. Според него финансовият министър Симеон Дянков се е превърнал в символ на управлението.
„Лични отношения с министър Дянков нямам и не бих искал да имам. За такава среща настоя и самият министър-председател. В разговора няма една обидна дума, той беше строг, интелигентен и конструктивен“, каза президентът за срещата му с финансовия министър Симеон Дянков, която бе предизвикана от шоу-изява на Дянков. Според президента „проблемът не е в публикуването на стенограмата, а това, че се показа истинският образ на една лъжа, или една тенденция към президентската институция“.

Президентът допълни, че няма съмнения, че срещу него има подготвена атака от екипа на Симеон Дянков по време на участието му в „Шоуто на Иван и Андрей“. „Хванал съм тази „дезинформация“ от шоуто в жълтите страници преди доста време. Тогава не реагирах, но един финансов министър да каже подобно нещо по отношение на президента, там не ставаше дума за гражданина Първанов, в контекста на правените проверки- извинявайте, поне на това съм длъжен да се защитя. Ще си водя битката докрай. Не бих искал да ангажирам президентската институция със сигнали до съдебната власт, но някога мога да защитя името си и по този начин“, каза Георги Първанов.
На въпрос дали Георги Първанов ще гостува в „Шоуто на Иван и Андрей“ президентът отговори: „Бих гостувал, разбира се, но в тази нажежена ситуация – това няма как да стане“.
„Министър-председателят решава какво да прави с министрите си. Мисля, че продължителността на кризата ще бъде правопропорционална на времето на присъствието на Дянков в Министерството на финансите“, изтъкна държавният глава.
„Искането за импийчмънт е продължение на шоуто. Не е нещо ново. Сигурно сме на път да влезем в книгата на Гинес по брой искания за импийчмънт на президента“, каза Георги Първанов. „Всички действия в тази посока са ясно регламентирани в закони – за достъп до обществена информация и други, по които ще се изкажат юристите. Нямаше по-лесен начин от това истината да излезе наяве от публикация на стенограмата, така както го правят в Министерски съвет, посочи Първанов.
Той се обяви за диалог между институциите, но беше категоричен: „Диалог под сатъра на импийчмънт не може да има“. Според него правителството и ГЕРБ стават жертва на „костовизацията“ на парламента. Именно от лидера на ДСБ и ГЕРБ идвала атака срещу президента, за да бъде държан той в „шах“ и да не се допускат разнопосочни мнения. „Аз не съм предизвикал конфликт по никакъв начин, за да се помирявам. Никога не съм си позволил обидни думи и квалификации“, отговори президентът на въпроса дали ще търси помирителна среща с премиера Борисов. „Чух, че премиерът имал в джоба си оставка. Не зная какво има в джобовете си, но имам чувството, че в който и джоб да бръкне, вади импийчмънт“, посочи Първанов.
„Така или иначе ще трябва да седнем да работим заедно. На ход е отсрещната сграда, която трябва да прецени какъв ще бъде режимът на нашите взаимодействия“, каза Първанов, намеквайки за Министерски съвет.
Според държавния глава „идеята всички да подадем оставки и да се явим на изборите отново“ е един легален импийчмънт. „Аз нямам право да се кандидатирам отново за президент, тоест най-лесният начин да ми се прекрати мандатът е да отидем на избори, обясни той. Какви избори, моля ви се, в разгара на тази криза. Аз може да критикувам правителството или отделен министър, но в момента не може да има по-добро решение от това правителство, категоричен беше Първанов. Да зачеркнем темата за предсрочни избори и да правим политика, призова той.
Какво ще правя след края на мандата си е моя работа, каза още държавният глава. Той подчерта, че в следващата година и половина е президент и ще изпълнява тези си задължения.
Първанов беше помолен да коментира и думите на вътрешния министър Цветан Цветанов в интервю за онлайн медия:
“ Гоце е морално дискредитиран. Първанов да отговори защо убиха неговия съветник Емил Кюлев“
„Това е речникът на вътрешния министър?“, учуди се президентът и допълни: „Понеже имам добра памет, помня, че той ме попита в разгара на предишната криза дали познавам братя Маргини. И аз казах :“Не, не съм им виждал очите“. Но ако иска, Цветанов може да попита някой друг, който е по-близо до него, може да попита Костов дали познава тези личности. „Споменават се много имена в последните няколко дни и то спекулативно подхвърлени с внушенията, че съм срещнал някого някъде, който бил на прием или рожден ден в присъствието на хиляда души. Отклонявам този подход. Никой от екипа или охраната ми не проверява присъстващите на публично мероприятие. По-важният въпрос е кога олигарсите станаха такива? Затова всъщност е и скандалът, който се разгаря. Всички мълчат, обаче ключът е идеята за икономическите досиета. Обясняват как няма икономически досиета. Разбира се, че няма подредени в библиотеката такива. Но трябва в компетентните органи и служби да има събрана информация кой на кого какво е дал. Затова когато Иван Костов говори за Алексей Петров, моят въпрос е кой вкара Петров в службите и кой го изпрати в „Кремиковци“. Кой изпрати олигарсите в банките, кой им даде да правят пътища?“, попита Първанов.
„Чух репликите, които традиционно обвързват моята позиция с възможен политически проект. Забележителното е, че отново атаката започна от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Мисля, че не би трябвало да говори за политически проекти единственият шеф на политическа партия, който е министър на вътрешните работи. Не се сещам за друг подобен случай в европейски, а може би и световен мащаб. Той е патрон на ДАНС и аз питам тук няма ли тревожно срастване на политическата власт със силовите органи. И на този фон той обезценява моята позиция сега с нещо, което щяло да става в далечното бъдеще“, изтъкна Първанов. „Цветанов ме атакува и за изваждането на стенограмата. Намирам за немного мъдро и това, че точно човекът, който искаше да слуша всички телефони, да следи в интернет и обществото като цяло, да протестира срещу една рутинна управленска практика. Смятам, че дебатът трябва да се води по същество, не с отвлечени, мними, хипотетични контрааргументи“, каза още президентът.
„Не може да се води антикризисна политика на парче“, категоричен беше държавният глава. Според него увеличаването на здравната осигуровка с 2 процента не е антикризисна мярка и няма да гарантира събираемостта на повече приходи, и най-вече няма да доведе до подобряване на здравните услуги.
Продължавам да държа на идеята си България свободна от ГМО. Ако бъде приет законът в този му вид, ще наложа вето. Ако ветото бъде отхвърлено, ще поискам референдум, каза още Първанов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *