Първанов искал Тройната коалиция да се разформира

Г-н Сидеров непрекъснато се съизмерва с мен, което е странно, добави Първанов, цитиран от БНР.
Днес обаче, в интервю за bTV, той заяви, че кандидатът на БСП Ивайло Калфин е модерният ляв в българската политика. „Калфин е изборът на левицата във всяко отношение. В определени среди в БСП имаше ръмжене в началото, но той е модерният ляв в българската политика. Винаги е бил носител на модерната визия за лявото и не случайно седи така добре в Европа. Да припомня – как се преборихме еврото да бъде изписвано на кирилица, помня как Ивайло се пребори за това“, каза държавният глава, цитиран от „Фокус“.
На въпрос за евентуална кандидатура на Росен Плевнелиев за президент и възможностите му спрямо Калфин, Първанов заяви: „Ако има истински реален президентски дебат, шансовете са на страната на Калфин, но не подценявам и останалите участници – и г-жа Кунева, и г-н Христов са подготвени политици, доказани“.
„Нямам намерения да се домогвам до каквито и да било постове. Заемал съм достатъчно отговорни места и сега не си поставям такава цел. Президентските избори трябва да са състезание за идеи за излизане от кризата и състезанието да е по реални критерии, а не по писания в жълтата преса. Депутат няма да ставам“, подчерта държавният глава.
Тройната коалиция щеше да спечели много, ако след приемането на България за член на ЕС беше поискала нов вот на доверие и да прекъсна мандата си, коментира той казаното от премиера Бойко Борисов за фаталните премълчавания на държавния глава. Идеята беше моя, заяви Първанов. Той поставял въпроса на различни нива – и пред партийното ръководство на БСП, и в Тройната коалиция, и пред други фактори в страната.
Мисля, че трябваше, и Тройната коалиция щеше да спечели много, ако след като България беше приета в ЕС, някой от лидерите й беше излязъл и казал „Историческата мисия е изпълнена, ние искаме нов вот на доверие“, каза Първанов.
„Аз оставам привърженик на идеята за коалицията. По-добре тройна коалиция, отколкото тайна коалиция, каквато е сега между ГЕРБ и „Атака“. По-добре коалицията да е ясна“, категоричен бе държавният глава.
Първанов коментира критично отчета на двугодишната работа на правителството, който беше представен вчера. „Правят се магистрали, но вземете пенсиите, там никаква промяна. Никаква социална политика. Не е ли нашето бъдеще в развитието на новите технологии, на което българското правителство не обърна внимание. С това фундаментално се различаваме. Похвалих ги за новата спортна зала, но здравната политика е пълен провал. Аз казах преди, че здравеопазването е „шок и ужас“, а сега то е „шок и ужас на квадрат“, подчерта държавният глава. Той критикува за пореден път и кабинета за енергийната му политика.
„Но няколко пъти съм оценявал и положително премиера. Връхната дреха на харизмата се съблича в момента, в който спечелиш изборите. Не се наемам да давам такава оценка кой е по-компетентен – Станишев или Борисов. Станишев четеше много, той израстна в работата в мандата. Борисов може да взема бързо и смело решения.Това, което няма Станишев, го има Борисов и обратното“, каза президентът.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *