Първанов и Медведев ще обсъдят газовата криза

Програмата на българския държавен глава включва и откриване на Годината на България в Русия
Президентът Георги Първанов и съпругата му са на официално посещение в Русия по покана на руския му колега Дмитрий Медведев.

Двамата президенти ще се срещнат днес в Кремъл. Програмата на Първанов включва откриване на Годината на България в Русия, както и разговори с руския премиер Владимир Путин, с кмета на Москва Юрий Лужков и среща с главата на руската православна църква патриарх Кирил.

Главната тема в срещата между президентите Георги Първанов и Дмитрий Медведев днес се очаква да бъде приключилата газова криза.

Държавните глави на България и Русия ще обсъдят мерки кризата да не се повтори и както и разработването на алтернативни маршрути за доставка на руски газ за България – в частност през газопровода „Южен поток“. За разговори с „Газпром“ в Москва е и директорът на „Булгаргаз“ Димитър Гогов.

Той пък ще поиска „Газпром“ оттук нататък да обезпечат доставките на синьо гориво с банкови гаранции. Нашата компания също гарантира плащанията на поръчаните количества газ с гаранции от първокласни банки. Така и двете страни ще се чувстват много по-сигурни, коментира пред журналисти Димитър Гогов.

„Булгаргаз“ настоява да се подпише нов договор за директни доставки с „Газпром“, както и да се промени формулата по която се ценообразува синьото гориво.

В момента получаваме газ от три компании, свързани с „Газпром“. Това са „Овергаз Инк“, „Газпромекспорт“ и „Винтерсхал“. Страната ни е склонна доставките да се обединят в един договор, който да бъде изпълняван от „Газпромекспорт“.

Източник : btv.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *