Първанов: Можем да сме ключов фактор в европейската енергийна политика

Брюксел трябва да разбере, че усилията ни са реални, заяви президентът Георги Първанов

Имаме шанс да сме ключов фактор, а не остров за формиране на европейската енергийна политика, заяви президентът Георги Първанов в своята лекция на тема Националната сигурност пред новите предизвикателства. По думите му, за тази цел страната ни има нужда от три неща. Първото е да постигнем вътрешно съгласие по реализацията на различни енергийни проекти. Второ е Брюксел да разбере, че нашите усилия са реални и третото е да имаме коректно отношение с Русия, страните от Черноморския регион и арабските държави.

На фона на финансовата и газовата криза водещите икономики в света обсъждат нови стратегии за сигурност, както и нова визия за развитието на капитализма. Свидетели сме на конкуренция на различни идеи и политики и България не може да остане в страни от този дебат, каза още Първанов. Ето защо аз смятам, че трябва да има нов прочит на темата за националната сигурност, както и нова стратегия за сигурността.
На фона на последните събития у нас и в чужбина, се видя, че в България липсва синхрон между различните институции и бърза реакция, обясни президентът. Според него това е причината да се налага необходимостта от нова философия, свързана с вътрешната и външната сигурност, която да стигне до отделния гражданин. Трябва да поставим основата на гражданската сигурност и доверие в общество, посочи той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *