Първанов поиска повече пари от ЕС във фонда за либийските деца

Той и германският му колега Хорст Кьолер обсъдиха възможности за допълнително съдействие от съюза за подпомагане на заразените със СПИН деца

01.02.2007

Президентът Георги Първанов поиска повече пари от ЕС във фонда за лечение на заразените със СПИН деца в Либия от германския си колега Хорст Кьолер. В момента Германия е председател на съюза.

На продължила малко повече от предвиденото среща в Берлин снощи те са обсъдили възможности за допълнително съдействие от ЕС за подпомагане на заразените деца и на фонда, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.

Кьолер е заявил, че страната му внимателно следи развитието на случая и ще направи всичко по силите й за неговото бързо и благоприятно приключване.

Либийският лидер Муамар Кадафи обвини в реч, че международният фонд за подпомагане на семействата на болните от СПИН либийски деца е празен.

Според него тези, които казват, че са създали фонда, лъжели света. Малко след това от Брюксел му опонираха, че ЕК е превела 2,5 млн. евро.

Еврокомисарката по външните отношения Бенита Фереро-Валднер пък обясни миналата седмица, че 120 млн. евро са събрани във фонда.

На срещата е бил обсъден въпросът за общата енергийна политика. Първанов подчертал, че България има национална мотивация да участва в този дебат.

Той е изложил проблемите, възникнали на Балканите след спирането на малките реактори на АЕЦ „Козлодуй“ и е посочил, че България желае да бъде активен фактор за изграждането на енергийната инфраструктура на региона.

Сътрудничеството и развитието на отношенията между България и Германия в контекста на членството на страната ни в ЕС и приоритетите на германското председателство на съюза са били друга тема на разговор.

Първанов заявил, че България активно ще се включи в дебата по европейската конституция, като страната ни подкрепя желанието на германското председателство да се даде тласък на този дебат, предаде БТА.

Преди това по време на лекция в Дюселдорф, посветена на членството на България в ЕС и новите възможности и ангажименти на страната, той обясни, че ценим европейската солидарност по случая с медиците.

Държавният ни глава очаква тази солидарност да бъде още по-активна.

„От една страна ние ще продължим да подкрепяме усилията на международната общност за лечението на либийските деца и за подпомагане на семействата на пострадалите.

Става дума за чисто човешки проблем, за едно съчувствие, което ние винаги сме проявявали, но не бихме искали да смесваме двата проблема, призова Първанов.

Той посочи, че България има хиляди медицински работници, които са работили в Либия и в цяла Африка и всички те са работили честно и безкористно като истински лекари.

Нямаме основания да се съмняваме в българските медици, нещо повече имаме доказателства на световноизвестни учени за конкретния случай, отбеляза Първанов.

Държавният глава благодари за подкрепата, която получаваме от Германия по случая с медиците и изрази увереност, че тя ще продължи и за в бъдеще, „за да може да решим този особено болезнен въпрос и да посрещнем нашите сънародници в България“.

Георги Първанов отпътува за Брюксел, където днес ще участва в сесията на Европейския парламент.

Френският външен министър Филип Дуст-Блази пожела либийските власти да проявят милост към осъдените на смърт сестри, предаде Франс прес.

„Желая либийските власти да проявят милост и се надявам, че медицинските сестри и лекарят ще могат съвсем скоро скоро да се завърнат у дома“, заяви министърът. Той добави, че неотдавна е разговарял в Париж с големия син на либийския лидер Муамар Кадафи Сейф ал Ислам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *