Първанов се ядоса на Дянков, поиска му оставката

Президентът Георги Първанов поиска оставката на Симеон Дянков, ако финансовият министър не успее да докаже твърденията си за имоти и средства на държавния глава зад граница.

Във връзка с накърняващи авторитета на държавния глава внушения за имоти и средства на президента зад граница, направени в едно телевизионно предаване на 1 март, държавният глава настоява министър Симеон Дянков да изясни и докаже своята позиция или да подаде оставка. Особено неподходящи са подобни “шеги” на фона на вчерашната информация за състоянието на бюджета и неизпълнението на приходите в него, пише в съобщение на Президентството до медиите.

Снощи Симеон Дянков взе участие в телевизионно шоу, в което отрече пред водещите да е казвал някога, че Първанов е млад милиардер и допълни, че с президента са си говорили други неща.
През октомври миналата година, обаче, финансовият министър каза, че след проверки, извършени със съдействието на Европейския съюз, е било разкрито, че президентът на българия притежава луксозни имоти в САЩ, Дубай и други европейски страни.
Преди време между Дянков и Първанов имаше друг скандал. Финансовият министър тогава каза, че в БАН са феодални старци, които си стоят там и взимат заплати, след като преди това президентът поиска повече пари за наука.
В отговор от Министерството на финансите съобщиха, че във визираното от президента предаване вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков не е правил изявления, накърняващи авторитета на държавния глава за внушения за имоти и средства на президента зад граница. Според пресцентъра на ведомството, президентът е подведен за смисъла на разговора. В съобщението на ведомството е приложена стенограма на разговора между министър Дянков и водещия в частта, касаеща темата.
Ето и стенограмата на разговора, изпратена до медиите от МФ, която публикуваме без съкращения:
„…Симеон Дянков: 200 млн. може да се построи трети лот на „Тракия” примерно, а не са само те, има много хора, които предполагам, в други държави си държат тези пари, всичките ще ги гоним. Та не са само певци, всички които не са си плащали парите трябва да си платят, както всички останали, трябва да има справедливост.
Водещ: Впрочем, между всички тези много богати хора, вкарахте и президента Първанов, като казахте, че Първанов е млад милиардер. Това го направихте през октомври 2009 година, че има десетки луксозни имоти по света – в САЩ, в Европа и Дубай, имате ли доказателства за това?
Симеон Дянков: Това едва ли не е… Не си спомням това изказване да съм го казвал аз точно, други неща си говорихме с президента. Но точно това не е мое изказване.
Водещ: Млад милиардер ли е?
Симеон Дянков: Не е млад, определено.
Водещ: Тоест е милиардер?
Симеон Дянков: Но едно от нещата, вие казвате – как така проверявате? Ние проверяваме масово и излизат фрапиращи случаи. Примерно един доста богат собственик на яхта, който също държи и предприятие е писал, че яхтата се използва за търговската дейност на предприятието, а предприятието произвежда зърно.”

DarikFinance
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *