Първата голяма вълна от съкращения е минала, очакват втора до края на 2009 г.

Годината започна трудно за пазара на труда у нас – с голяма вълна от съкращения, тъй като компаниите трябваше много бързо да свият разходите си. Съкращения на персонал продължава да има и в момента, но в сравнение с предходното тримесечие са в по-малка степен, коментираха от компаниите за подбор на персонал Monday Ltd. и Manpower Bulgaria Ltd.
Като сектори, които са пострадали най-много и са освободили най-голям брой служители, от компаниите за подбор на персонал посочиха производството (тежка индустрия), строителство и недвижими имоти, банковия сектор (предимно отделите „Кредити“ и бек офис), застрахователния сектор, логистиката.
От Monday коментираха, че при консултантските услуги, рекламния бизнес и индустриалната търговия също се наблюдава значително свиване на търсенето, а в част от ИТ сектора има съкращения, но не при всички компании.
„В момента на пазара на труда се наблюдава значително увеличаване на броя на кандидатите за работа, но качеството е сравнително ниско. Смятаме, че в сегашната ситуация на пазара работодателите задържат най-качествените си служители, a работещите по-скоро проучват възможностите за работа и сигурност. Не се наблюдава значително намаляване на трудовото възнаграждение и очакванията на кандидатите освен в сферата на строителството“, казаха от Хрисела – Перфект Консулт ЕООД.
През май най-желаните за попълване от работодателите позиции продължиха тенденцията от април – най-търсените кадри си останаха счетоводителите само с английски или с английски и още един западен език, които много бързо намират работа; административните позиции с много добро владеене на поне английски език (офис мениджъри, лични асистенти) и търговските позиции (предимно до средно мениджърско ниво). Атрактивни през май продължиха да бъдат също ИТ специалистите (предимно програмисти) и персоналът в сферата на ресторантьорството и туризма. През месеца се наблюдава и глад за кол център оператори с по два западни езика и за медицински представители.
„В идните месеци ще има две противодействащи сили – от една страна е сезонната заетост в туризма и свързаните с него индустрии, а от друга – съкращенията в другите сектори. Съответно в края на третото тримесечие със сигурност ще има забавяне на ръста на безработицата, но предвид слабите прогнози за туризма, това няма да повлияе средносрочно на ситуацията“, прогнозираха от Monday.
От Хрисела – Перфект Консулт смятат, че до края на годината броят на служителите, останали без работа, ще се увеличи. Още по-голямо свиване на разходите, свързани с човешкия капитал, очакват и от Manpower. Като пример от компанията посочиха това, че не малко аутсорсинг компании търсят още по-евтини дестинации от България и инвестират в страни от Африка.
Според експертите всяко по-голямо движение на пазара на труда у нас ще се определи от два фактора – положителният вариант за развитието на глобалната икономика и парламентарните избори. Липсата на сътресения до края на 2009 г. би позволила на България да излезе от кризата с минимални щети, но не се изключва и вариантът за още сътресения в САЩ и Западна Европа, които неминуемо биха се отразили и у нас.
Относно влиянието на предстоящите избори върху инвестиционния климат в страната ни коментарите са, че при запазване на статуквото имиджът на България пред Европейския съюз и инвеститорите няма да се промени, но при евентуална смяна „може да се очаква повишаване на интереса към страната (без да се гарантират конкретни инвестиции)“ и да възникнат очаквания за по-ефективно усвояване на европейските фондове, които се явяват важен източник на финансов ресурс за почти всички сектори на икономиката.
„Всички очакваме Кодексът на труда да бъде сериозно преразгледан и актуализиран според настоящите нужди на пазара, в това число да бъде приет закон за временните назначения, който би облекчил донякъде както бизнеса, така и служителите, тъй като ще предостави много повече възможности и сигурност“, подчертаха от Manpower.

Investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *