Първата клиника за гръбначни изкривявания в Европа отвори в София

American Spinal Clinic стана първата клиника в Европа за лечение на гръбначни заболявания чрез методите на хиропрактиката (виж карето).

Новата болница беше открита в четвъртък в София. Тя е частна, а инвеститор е британецът Дейвид Кийвни през дружеството си „Калерин хелткеър“. Инвестицията в апаратурата е 350 хил. евро, а клиниката се намира в Бизнес център Hill Tower. Клиниката е получила разрешително за дейността си на 17 май, каза Кийвни. За откриването пристигна Майкъл Фаръл, който е развил метода на лечение и го прилага в двете си клиники в Колорадо, САЩ.

В болницата се лекуват сколиоза, дискова херния, мигрена и главоболие, болки в гърба, врата и крайниците, ишиас, синдром на карпалния канал, неуспешни операции на гърба, както и други заболявания, свързани с гръбначния стълб, мускулите и нервите. Използваната апаратура е разработена от Фаръл и внесена в България, а лечението е неоперативно. В бъдеще частното лечебно заведение може да започне да работи и със здравната каса, каза още Кийвни.

Курсове и лечения

Стандартният курс на лечение в American Spinal Clinic може да продължи между две и 12 седмици според заболяването на пациента, а терапевтичните процедури са около час и половина, обясни Майкъл Фаръл. Стандартният пакет включва 24 процедури, ориентировъчната цена на лечението е около 2 хил. евро, като тази цена може да варира според индивидуалните нужди на пациента. „След курса 80% от пациентите чувстват около 80% облекчение“, каза Фаръл и допълни, че прилаганите методи не крият рискове и нямат странични ефекти. Методите са съчетание от хиропрактика, заедно с технологии, разработени за NASA, допълниха от клиниката.

Различното в този вид лечение е, че се подхожда към цялата система – гръбнак, мускулатура и нерви, като гръбначният стълб се връща към естествените му извивки и едновременно с това се работи за възстановяването на мускулите, които го поддържат, обясни още Фаръл. То е подходящо за пациенти на всякаква възраст, като най-ефективно е за тези над 16 години. За да се установи дали пациентът е подходящ за терапията, American Spinal Clinic предлага безплатен първи преглед и втора консултация на цена от 40 лв.

Инвеститорът

Собственик на клиниката е живеещият в България британец Дейвид Кийвни. Дружеството „Медицински център Американ спайнъл клиник“ е учредено още през май миналата година, като отначало собственик на капитала му е бил „Си Джи мениджмънт“, а в края на 2015 г. става собственост на „Калерин хелткеър“. И двете компании са притежание на Дейвид Кийвни, който се занимава с консултантски услуги и инвестиции в различни сфери в региона чрез инвестиционната група CalErinGroup, на която е съосновател.

Какво е хиропрактика

Хиропрактиката е слабо разпространена извън САЩ форма на алтернативна медицина, която се занимава със заболявания на опорно-двигателната система и най-вече на гръбнака. Традиционните методи за лечение в тази дисциплина са масажи и намествания, както и упражнения. Разпространено е мнението, че практикуващите хиропрактика не са медицински лица. В САЩ, където са и първите две клиники, основани от Фаръл, хиропрактиците преминават интензивно деветгодишно обучение и придобиват същата правоспособност като лекарите, твърдят от клиниката. В клиниката в София ще работят двама специалисти от американската практика на Фаръл – д-р Томас Новак (магистър по хиропрактика от университета в Йоханесбург) и д-р Марк Бери (доктор по хиропрактика, специализирал в нехирургично намаляване на сколиоза и структурна корекция на гръбначните заболявания и заболявания на дисковете). Освен тях в заведението ще работят още трима български лекари, специалисти по терапия и кардиология. Очаква се скоро да бъде изградена и мрежа с лекари в други болници, които да могат да изпращат пациентите си, нежелаещи или неподходящи за хирургични интервенции, в American Spinal Clinic.

 

Капитал Daily

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *