Първата нощ на Агджа на свобода – в хотел ”Шератън”

Водеща тема за електронните издания на италианските всекидневници днес е освобождаването от затвора на Мехмет Али Агджа.
Вчера сутринта човекът, който стреля по папата, отново стана свободен гражданин и прекара първата си нощ в луксозен апартамент в хотел „Шератън“ в Анкара. Това само засилва слуховете, че Агджа е получил доста солиден аванс от обещаните му 2 милиона долара от американска телевизия, в случай че се съгласи да даде ексклузивно интервю за нея, пише италианският в. „Джорнале“, цитиран от БТА.

Много вероятно е точно тази сутрин Агджа всъщност да дава вече това интервю в хотела в Анкара, защото, както съобщиха неговите адвокати, утре той ще даде пресконференция в бившия османски дворец Чъраган, сега един от най-луксозните хотели в Истанбул, добавя изданието.

Италианският в. „Република“ публикува няколко статии и интервюта. Първото интервю е на Сара Бартоли, по известна в родината си като „детето от атентата срещу папата“ и дори като „детето, което спаси папата“. На 13 май 1981 г. папа Йоан Павел Втори се навежда към майка, държаща малко дете – днес 30-годишната Бартоли. Навеждайки се, за да благослови детето, папата оцелява при атентата. Самият Агджа също признава по-късно, че не се прицелил добре, защото видял, че Йоан Павел Втори държи дете в ръцете си.

Днес Сара има две деца – момченце на 5 години и момиченце на 15 месеца. Тя признава, че е силно изненадана от освобождаването на турчина и призовава той да не бъде идеализиран и превръщан в герой. Сара разказва, че не си спомня за атентата, защото била прекалено малка, само на година и половина. Това обаче не й пречи да е възмутена, че атентатът срещу папата може да се превърне в сюжет на роман или филм, а Агджа да извлече финансови облаги.

Сара разказва, че след атентата няколко пъти се е срещала с папа Йоан Павел Втори. Запитана дали би се срещнала с Агджа, ако той поиска, тя отвръща, че не знае и че подобна идея не й е минавала през ума.

В друго интервю кардинал Питър Кдово Търксон, новият председател на папския Съвет по правосъдие и мир казва, че ако Агджа иска да се помоли на гроба на папа Йоан Павел Втори, ще получи разрешение, но ще бъде изключително строго охраняван.

Пиетро Орланди, братът на Емануела Орланди – ватиканската гражданка, която изчезна безследно през юни 1983 г. и чието изчезване мнозина обвързаха с атентата срещу папата – казва на свой ред, че иска да се срещне с освободения атентатор, защото вярва, че разговор с него би му помогнал да научи повече за съдбата й.

От затвора Агджа даде няколко твърде различни версии за мотивите, подтикнали го да стреля по папа Йоан Павел Втори. Една от тях беше, че е действал по божия воля, отбелязва в. „Стампа“. Твърденията му станаха повод за десетина разследвания, нито едно от които не даде ясен резултат. Не се потвърди и така наречената българска следа в атентата, за която говореше Агджа. Сега, когато е на свобода, този противоречив човек, бивш член на крайната десница, обещава сензационни разкрития, които най-после може да хвърлят светлина върху въпроса кой искаше смъртта на папа Йоан Павел Втори и защо, пише изданието.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *