Първите доставки на газ за България по Южен поток – в края на 2015-а

Финансирането на „Южен поток“ ще бъде осигурено от руската страна, а в последствие нашата страна ще върне своя дял от инвестицията чрез транзитните такси. За това са се договорили премиерът Пламен Орешарски и шефът на „Газпром“ Алексей Милер. Газ трябва да потече по тръбата през декември 2015 г., а премиерът Орешарски е настоял администрацията да ускори работата по проекта, за да влезе в срок, въпреки че в момента има закъснение.

До края на годината трябва да бъде подготвена цялата документация по проекта „Южен поток“, за да може да се кандидатства за строителството на тръбата на българска територия. След уверението, че това ще се случи, Алексей Милер заяви, че сега проектът се реализира с известно закъснение. От думите му стана ясно, че финансирането на българския участък от 3,1 млрд евро ще бъде предоставено в пълен обем от руската страна, а българският дял ще бъде възстановяван за сметка на транзитните такси по време на експлоатацията на газопровода.

От българска страна резултатите от срещата представи не премиерът, а ресорният министър Драгомир Стойнев. Той подчерта социалния елемент на проекта. Строителството на Южен поток ще даде възможност на десетки хиляди българи да намерят работа и ще намали безработицата в региони, където наистина тя е висока. Освен това родни инженери ще могат да намерят работа, а българските газови специалисти ще добият опит в изграждането на толкова голям стратегически проект, подчерта Стойнев. Министърът обяви, че финансирането ще е на проектен принцип и няма да ощети данъкоплатците.

Въпреки че и двете страни обявиха, че проектът е изключително изгоден за България и не крие никакви рискове за страната ни, възможност за журналистически въпроси и уточняване на детайли около проекта не бе предоставена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *